NÄSTA

Optimist-VM, Sverige näst bäst i Europa!

Juli 23, 2012 @ 10:15:26   Foto Matias Cappizano/ Stefan Järrud

Optimist VM

1 AV 3

Fem Svenska optimistjolleseglare befinner sig just nu i Dominikanska republiken och seglar VM. Det går bra för det svenska laget som i lag-tävlingen lyckades ta sig till finalrundan och blev näst bästa europeiska lag. I den individuella tävlingen är det Erik Nevhagen som seglar bäst och ligger just nu på 10:e plats efter fyra seglingar. Nedan kan ni läsa en direktrapport från seglarnas egna blogg, http://vmoptimist2012.wordpress.com

 

Idag söndag var det finalseglingar för de 16 bästa lagen precis utanför marinan på det turkosa vattnet i strålande solsken och en fin bris på 4-6 m/s. Arrangörerna hade lagt sista rundingsmärket 30 meter från piren där många av oss stod med flaggor och hejarop

 

Svenska laget var samlat inför uppgiften och coach Emil Malmström kände tillförsikt inför dagen som inleddes med genomgång av domare Chris Atkins, som påtalade att seglarna var på gränsen till för tuffa dagen före.


Första matchen mot Chile: Här rundar SWE upp som 1,2, 3 i första rundningen! Grabbarna gasar och håller denna position ända in i mål, en riktigt komfortabel seger mot välmeriterade Chile.


Andra matchen mot USA: Amerikanerna är högt rankade och visade sig tuffa på banan, tyvärr räckte vi inte riktigt till och jänkarna tog hem segern, även om SWE var bra med i hela matchen. Förlust andra året i rad mot USA på VM.


Nu var det vinna eller försvinna mot Italien, en match som vi på förhand kände skulle vara klart möjlig att vinna. Det blev en rafflande duell längs hela banan ända upp till mållinjen där poängen blev 18-18! Sverige hade 3,4,5,6 som vinner mot 1,2,7,8 som alla vet som håller på med lagsegling. Stor glädje i svensklägret, laget var vidare till de 8 bästa!


Nu väntade starka Peru, förra årets VM-tvåa, en stenhård nöt att knäcka. SWE var återigen bra med i matchen, men lyckades inte knyta ihop säcken och blev utslagna av Peru. Game over.


Tävlingen fortsatte med de fem bästa som var Chile, Peru, Holland, USA och Singapore där Singapore vann mot USA med 2-0 i finalen, brons till Holland.


Sammanfattningsvis gjorde svenska laget en strålande insats och fick placeringen 6-8. SWE tog flera tunga skalper som Chile, Italien och GBR.


-Jag kan acceptera en förlust om vi är sämre, men vi var inte sämre än USA och Peru, sa coach Emil Malmström frustrerat direkt efter seglingarna.


Men när vi har hunnit smälta intrycken får vi vara nöjda, ligger före nationer som Spanien, Turkiet och Nya Zeeland t ex. Bästa nordiska nation före Finland som kom topp 16. Man kan också konstatera att Svenska Optimistjolleförbundets beslut att gå över till 4-mannalag var helt rätt. Det hade varit oerhört svårt att hävda sig om vi hade haft 3-manna på hemmaplan.


IODA (International Optimist Dinghy Association)


Efter dagens seglingar var det dags för Annual General Meeting i IODA där alla nationer har en röst. Det beslutades att reklam skall bli tillåtet på skroven. Den stora bataljen om VM 2014 väntade nu efter intensiv lobbying hela veckan från Argentina och Polen. Det fanns en tredje kandidat i form av Thailand, men de åkte ut direkt i första omröstningen. I andra omröstningen blev det lika 31-31 mellan Argentina – Polen! IODAs President Peter Barclays, Peru fick nöjet att avgöra, och gav sin röst till Argentina som nu får VM 2014 på berömda vatten i Rio de la Plata utanför Buenos Aires.


För övrigt kan nämnas att Sverige och Marstrand är en väldigt populär tänkbar VM-ort bland coacher och officials. Bara att kavla upp ärmarna och ansöka 2013 i Garda för VM 2015. Lagseglingen på söder med världens bästa läktare och individuella VM på Marstrandsfjorden. Irland fick EM 2014.


I morgon tar arrangörerna vilodagen i anspråk för att komma ikapp i programmet och startar 10.30.

 

Text: Sven Österberg

http://vmoptimist2012.wordpress.com

 

 

,


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SuperFoiler Grand Prix dag två erbj...

I helgen seglas SuperFoiler Grand Prix nummer tre Gold Coast och klassen bjuder verkligen på kaos och nervkittlande situationer. Bara under den korta highlight filmen tappar vi andan fl...

Katamaran seglar upp på en annan Ka...

Vi har aldrig sett något liknande som när Groupama France blir överseglad a...

Bygg din båt som om det vore en Ike...

Ibland behöver det inte vara så svårt med foiling och annat. Med lite epox...

Veckans 5 mest lästa: Kaosartad til...

Från orkanbyar till mördare och en kaosartad tilläggning. Det är inte ...

Screen Shot 2018-02-18 at 23.14.36

Minusgrader och is är ingen anledni...

Svensk vinter när den är som allra bäst kombinerat med några av v&arin...x