NÄSTA

Monstret och vinnarskallen

Juli 05, 2012 @ 21:27:11   Foto Dan Ljungsvik/SSF/Search Magazine

Jonas von Geijer och Niclas Düring. Foto Dan Ljungsvik/SSF/Search Magazine

1 AV 1

49er-seglarna Jonas von Geijer och Niclas Düring fick i slutet av juni tummen upp från SOK.

 

Våren har varit en emotionell berg- och dalbana för 49er-seglarna Jonas von Geijer och Niclas Düring. Teamet har haft en uppåtgående utvecklingskurva hela våren, men det slutliga beskedet från Sveriges Olympiska Kommitté att teamet nu får delta på OS dröjde tills besättningen tog en 9:e plats på världscuptävlingen i Weymouth i juni. SOK:s kriterier har besättningen förståelse för, man ska ju ha kapaciteten att slåss mot de bästa. Och det är de definitivt redo att göra nu.

 

En lättnadens suck kommer också från förbundskaptenen Magnus Grävare då skiffsegling är framtiden enligt hans mening. På OS 2016 får även damerna sin egen skiffklass.

 

En otrolig tävlingsmänniska, vinnarskalle, envis och målmedveten. Några attribut som Niclas tycker beskriver Jonas bäst. Jonas själv säger att han är inne i en bubbla när han tävlar och får ett högt adrenalinpåslag. Då kan han bli lite småförbannad, ett tillstånd han presterar bäst i.

 

Jonas, som växte upp i Mölnlycke utanför Göteborg, gjorde sina första slag på Rådasjön. Sedan följde den klassiska vägen till elitsegling genom seglargymnasiet, E-jolle-segling och Laser, i vilken han kvalificerade sig till ISAF Youth Worlds. Efter fyra år som gast i 49er var det dags att själv ta över rodret.

 

För Jonas blir det hans andra OS. I Kina 2008 seglade han in på en 18:e plats tillsammans med Kalle Torlén som han började tävla med bara två år tidigare. Erfarenheten därifrån kommer Jonas och Niclas till användning den här gången.

 

– OS är en väldigt annorlunda resa jämfört med det vi är vana vid, berättar Jonas.

 

– Det är egentligen som vilken annan tävling som helst, samma konkurrenter, men allt omkring skiljer sig. Ett OS kan bli väldigt ensamt, en mental urladdning. Det kan även betyda en intensiv mediebevakning som vi inte är vana vid.

 

Jonas vet att han kommer att följa det råd han fick av sina coacher på sitt förra OS, att kompensera den tomhet som följer efter ett OS genom att ha något inplanerat efter.

 

Sin motivation hittar Jonas i seglingens utmaningar. Segling är dynamisk, ingen dag är den andra lik och varje gång man är ute lär man sig något nytt. Dessutom är det väldigt kul.

 

Niclas är ett monster rent fysiskt, hävdar Jonas. Han är otroligt stark och har bra kondition, den optimala 49er-gasten. Kanske kan Niclas beskrivas som den spralliga 22-åringen som vill testa nya idéer som Jonas sedan hjälper till att sortera ut som relevant eller irrelevant.

 

Niclas är uppvuxen i Sigtuna och började sin seglarkarriär i Mälaren. Hans seglingsintresserade pappa var mycket engagerad i hemmaklubben Sigtuna BK och hjälpte till att få barnen att kunna börja tävla. 2002 fick Niclas sin första båt, en Optimistjolle, som han började tävla mycket med 2003. Mindre än tio år senare marscherar han med Sveriges lag in i OS-arenan i London. Det är inte tillfälligheter som lett honom dit, utan Niclas satte sig redan innan gymnasiet som mål att bli så bra som möjligt i segling och att delta så snabbt som möjligt på OS. Precis som Jonas gick även Niclas på Lerums Seglargymnasium. Han slutade med E-jolle ett år tidigare än sina kamrater för att satsa på en OS-klass. Efter ISAF Youth Worlds i Laser lockade 49er.

 

Niclas stora intresse ligger i hur han kan maximera sin egen kroppsfysik: – Jag älskar att träna och det kan jag utnyttja i 49ern som kräver mycket fysik.

 

Niclas är mycket intresserad av ämnet fysisk, till exempel hur man kan utveckla båtarnas prestanda. 49er är en entypsklass och inte en utvecklingsklass, men Niclas vet hur man kan utveckla sig själv ännu mer som seglare: han sammanställer databaser, analysprogram och vill veta hur material fungerar. Hans studier på Chalmers i industriell ekonomi gör sitt till.

 

– Jag känner en otrolig glädje när jag seglar, ingen dag är den andra lik. Segling är en sport som man kan hålla på med väldigt länge. Efter elitjolleseglingen finns matchracing eller kölbåtssegling.

Niclas nästa stora mål i livet? OS i 49er 2016 och America’s Cup.

 

Jonas von Geijer

Född: 1981

Moderklubb: Rådasjöns SS

Klubb: GKSS

Utbildning: Lerums Seglargymnasium. Mekatronikingenjör, Chalmers

Intressen: allt med vatten

Resultat:

Bästa världscup 2012: 6, Miami. 9, Weymouth (hårdare konkurrens än Miami)

Int. Mästerskap 2011: 14, EM Helsingfors

OS 2008: 18

 

Niclas Düring

Född: 1990

Moderklubb: Sigtuna BK

Klubb: GKSS

Utbildning: Lerums Seglargymnasium. Pluggar industriell ekonomi, Chalmers

Intressen: Skidor, cykling, umgås med min familj och vänner

Resultat:

Bästa världscup 2012: 6, Miami. 9, Weymouth (hårdare konkurrens än Miami)

Int. Mästerskap 2011: 14, EM Helsingfors

OS-debutant

 

Text & Bild SSF/Elke Cronenberg


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SK75 Bacchant Foto Olle Appelberg

BACCHANT KLÄTTAR I RESULTATLISTORNA...

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred är en hyllning till seglande hundraåringar som också välkomnar yngre båtar. Reg...

Vestas 11th Hour Racing vann Götebo...

Vestas imponerade i dagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern...

Inför In-Port Race i Göteborg

Ladda inför morgondagens In-Port Race i Göteborg. Här följer ett pressm...

Wester Netzler Sailing (video)

Wester Netzler Sailing får ofta besök på träningspassen och nu hä...

Världens största regatta har starta...

Igår startade världens största seglingtävling, nämligen Kieler Wo...x