NÄSTA

Vem åker till OS i Finnjolle?

Februari 17, 2012 @ 10:04:16   Foto Richard Langdon, Svenska seglarförbundet

finnjolle

1 AV 5

I januari tog SOK ut seglare i fem klasser av de åtta som Sverige har nationsplats till. I de andra klasserna är spelet fortfarande mer eller mindre öppet. Tidigare har vi skrivit om uttagningarna i laser nu är det dags att spekulera och analysera ibland finnjolleklassen. I finnjolleklassen finns det i just nu fyra som satsar på högsta nivå från välmeriterade veteraner till hungriga juniorer. Här är de fyra.


 

 

Daniel Birgmark(GKSS) är tvåfaldig olympier från Aten 2004 och Peking 2008. Den rutinen och att han dessutom var väldigt nära medalj 2008 är något som väger oerhört tungt hos SOK. Det och att han dessutom lyckades ta en bronsmedalj på VM 2010 gör att Daniel är klar favorit till att få representera Sverige i London. Det som talar emot Birgmark är egentligen att han inte är uttagen. Man kan spekulera kring varför han inte blev uttagen i januari, var det mediokra VM resultatet (14) inte tillräckligt för en tidig uttagning? Resten av resultaten under 2011 var bra med bland annat en fjärde plats på världscupen i Hyere.

 

Björn Allansson(GKSS) är betydligt yngre än Daniel och har gradvis förbättras efter en mycket målmedveten och ambitiös plan. Hans bästa resultat på ett VM var 2010 då han var 17, bästa världscupen är Kieler Woche där han varit sjua två gånger. På PerthVM var han 23:a det trots att han under regattan skadade benet, med flera stygn till följd, detta påverkade säkert hans segling. Björn kommer säkerligen att komma upp i den absoluta toppen av finnjolleklassen, men frågan är om han hinner ta det där sista klivet innan Birgmark blir uttagen.

 

 

Johan Tillander(KSSS) seglade finnjolle mot OS 2004 och 2008 men fick båda gångerna se sig slagen av Daniel Birgmark, 2008 var han bland annat femma på VM. Efter det seglade han Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf i två år dock avslutade de den gemensamma satsningen och Johan satte återigen i finnjollen. Tillbaka i sin gamla båt har resultatet varierat med en tionde plats på Mallorca som bästa världscup. Kanske kan Johan överraska och ge Birgmark en match och kanske tredje gången gillt för Västerås seglaren.

 

Den fjärde seglaren är Andreas Axelsson(GKSS) som alldeles nyss börjat segla finnjolle och debuterade på VM nivå i Perth. Andreas har tidigare seglat laser och gör nu en ambitiös satsning men OS 2012 är inte realistiskt.

 

Så sammanfattningsvis finns det i finnjolle klassen en klar favorit i Daniel Birgmark med två uppstickare i Johan Tillander och Björn Allansson som utmanare.

 

Vem tror du tar hem OS-platsen?

 KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Lista: 5 värsta sakerna med att bo ...

Det finns självklart alltid två olika sidor när det kommer till att bo på båt mycket både positivt och negativt. Nedan kommer den negativa listan och tidiga...

Segling längs Kroatiens kust i en l...

Det finns många olika sätt att segla på och i, vilket gör seglingssp...

KOMIKERN GRIFF SOM SEGLADE MED BOB ...

I veckan som gick skrev vi om kändisar som älskar segling. Ytterligare en celebr...

Till salu: Mega cruiser Wally 145

Helg-feelingen är maxad och vi drömmer oss bort mot något stort och vacker...

Renovera din gamla Mirrorjolle och ...

För lite mer än 10 år sen började en av Sveriges minsta jolle med ful...
x