OS-uttagna svenskar i segling!

SOK har idag tagit ut fem besättning/seglare till OS i London. Team Anna Kjellberg i Matchracing, Lööf/Salminen i starbåt, Josefin Olsson i laser radial, Ericsson/Gabrielsson i 470 dam och Dahlberg/Östling i 470. Sverige har även nationsplats i Finnjolle, 49:er, och laser men uttagningnen i dessa klasser dröjer.

Det var inga oväntade namn som presenterades till OS i London i sommar. För att bli uttagen krävs att besättningen eller seglaren håller en hög internationell nivå samt att man "vunnit" nomineringsserien som avslutades med VM i Perth.

I de klasser som nu har blivit uttagna har den hårdaste kampen stått i 470 dam, där Lisa Ericsson och Astrid Gabrielsson främst har kämpat mot Ingrid Söderström och Linnea Wennergren. De två besättningarna har varit jämna på många världscuptävlingar, men Lisa och Astrid har framför allt presterat fler toppresultat med förVMsegern 2010 som främsta merit, viket troligtvis gjort att SOK och SSF bestmt sig för GKSS:s tjejerna.

Anna Kjellberg, som seglar tillsammans med Lotta Harrysson och Malin Kjellström i damernas matchracing, visade att de har potential att prestera bra i London, med sin fina sjätte plats på perth VM. Anna skrivar på på sin hemsida:

"Vi är med!!! Det är otroligt skönt att ha klarat av det här delmålet redan nu så att vi kan fokusera 100 % på att träna, träna och träna ännu mer så att vi är som bäst när OS drar igång 29 juli."

Förutom dessa två GKSS besättningar är även tre KSSS besättningarna uttagna, vilket säkerligen kommer göra att Stockholmarna är glada.

Fredrik Lööf, som ska segla sitt smått otroliga sjunde OS, tillsammans med Barsebäcks killen Max Salminen, var den mest givna uttagningen. Det var snarare förvånande att de inte blivit uttagna tidigare.

Josefin Olsson från Oxelösund och KSSS är uttagen i laser radial, hon har varit den som dominerat bland svenskorna och var bland annat 13 på VM i vintras.

Anton Dahlberg och Sebastian Östling, var med till OS redan 2008, då lyckades man inte fullt ut, men sedan dess har man tagit stora kliv mot toppen och bland annat vunnit världscuptävlingen i Miami 2011.

Searchmagazine gratulerar alla uttagna seglare och önskar dem lycka till, det skall bli spännande att följa! 

I 49er, Finnjolle och Laser kommer nominerings processen att fortsätta främst för att det finns flera alternativ i respektive klass som kan vara potentiella medaljhopp!

Lär mer här

Top