NÄSTA

EXPRESS SPECIALE

November 20, 2011 @ 14:10:48   Foto SEARCHMAHAZINE

IMG_2280

1 AV 76

En dröm går i uppfyllelse - SWE 2015

Under sommaren samlas ett gäng Expresseglare på tisdagskvällarna i Långedrag för att träna och tävla mot varandra i Västkustcupen. Stämningen är hjärtlig och just den här kvällen är det sol med växlande molnighet och en hel del vind. Jag har stämt möte med Henri Lloyd racing team som består av Stefan Falkenberg på fördäck, Peter Krull Andersson på trim, Lars Idmyr vid rodret och, som ny joker ombord för i år, taktikern Henrik Ottosson. Samtliga är erfarna seglare. – Det är sällan några tveksamheter, de flesta situationerna har man varit med om tidigare och mycket sitter i ryggraden, berättar Stefan. Samtidigt understryker Peter hur viktigt det är att regelbundet komma ut och träna. – Största utmaningen för oss just nu är att få ihop tillräckligt med tid. Även om vi har seglat mycket tillsammans behöver man hålla igång för att ligga på topp. De andra i klassen är väldigt duktiga och man får absolut ingenting gratis.

 

Årets säsong började i garaget. Efter nästan 10 år med SWE 826 bestämde sig Stefan för att förverkliga en dröm och bygga nytt. – Jag har jobbat som båtbyggare tidigare och kände att jag ville förnya mig och mellan januari och maj har jag lagt cirka 200 timmar på båten, berättar Stefan.

 

Projektet inleddes med en resa till Finessa Båtar i Trosa. 17 timmar i snömodd och mörker slutade lyckligt och både båten och Stefan kom hem helskinnade. – Man börjar med att rikta upp båten. Med hjälp av en sträcklaser mäter man ut vattenlinjen och höjer och sänker båten tills den är exakt i våg. Efter det sätter man lasern bakom båten för att justera åt andra hållet. Det finns inga raka linjer, allt är svängt, mjukt och följsamt. Det är väldigt svårt att få det perfekt men har man väl ställt båten i våg kan man med hjälp av lasern få alla detaljer i rätt höjd, med rätt vinkel och på rätt plats, berättar Stefan. Han har även byggt kölen. – Den är som en inbakad pizza. Man sänker ner järnkölen i ett epoxibad som både skyddar från rost och har bra vidhäftning. Dessutom blir övergången mellan järnkölen och skrovet stark och fin, berättar han.

 

Den första Expressen byggdes 1979 och närmare 1200 båtar har sålts genom åren. De flesta seglar idag i svenska vatten men många finns också i Norge, Finland, Danmark och Tyskland. Det är en entypsbåt vilket innebär att man måste tänka precis som konstruktören Peter Norlin gjorde för 30 år sedan för att få den inmätt. Men däcklayouten är fri och där har Stefan varit innovativ och hittat nya lösningar som luckgarage, skotbalk och vingar. - Jag funderar mycket på hur man kan få båten mer funktionsduglig och enklare att segla. Det skall vara lätt att röra sig i båten och lätt att justera segel. Är det lätt går det ofta bra, då funkar alla manövrar som de ska. Enkelhet är ofta nyckeln till framgång.

 

Idag har åtskilliga Expresser Stefans luckgarage och det dröjde inte många timmar efter det att han publicerat bilder av ving-prototypen på bloggen innan beställnigarna började ticka in. – Det är klart att det är roligt när folk uppmärksammar det man gör. Det tyder ju på att det finns ett visst förtroende där ute och det sporrar till att åstadkomma något riktigt bra.


Med facit i hand konstaterar Stefan att Expressen är en jättebra båt för just hemmabyggen och att den inte kräver så himla mycket mer av den som bygger än just noggrannhet. – Det är inte mer komplicerat än att man måste ha exakta mått hela tiden. Inredet är enkelt och det mesta handlar om plyfaskivor som skall skäras till och formas efter skrovet, flänsar och förstärkningar som skall plastas upp et c. En person med mindre erfarenhet än vad jag har kanske behöver spendera 300 timmar, men mer än så skall man inte behöva lägga i tid, tycker Stefan.

 

ÅRETS HÖJDPUNKT

Expressen har ett starkt klassförbund och det finns tillräckligt många båtar och duktiga besättningar för att det skall bli tuff konkurrens på tävlingarna. Svenska mästerskapen är höjdpunkten och drar mellan 40 till 70 båtar. Årets event går av stapeln första helgen i juli och är en del av Sandhamn Race Week. – SM är det man hela tiden ser fram emot och självklart vill vi ligga i topp, berättar Peter. Är det lätta vindar blir resultatet ofta mer slumpartat men med lite mera vind har vi goda chanser. Vi var andra båt ända in i hamn förra året då vi insåg att vi åkt på en svart flagg och halkade ner till tredje plats.

 

Vad är det då som gör Expressen så populär? – Det är en riktigt fin seglare och konstruktionen håller än idag. Den är lättdriven, fantastisk på kryss och välbalanserad. Det är ingen prylhets i klassen. Man får inte lov att ha en massa olika segel på båten utan kör med fock, spinnaker och ett storsegel. Dessutom är den inte så himla dyr i inköp. Det är bra motstånd och enkelt rent organisatoriskt med bara fyra man i besättningen.

 

Min sista fråga till Stefan lyder ”har hon nått upp till förväntningarna?” – Verkligen!

 

Henri Lloyd och Robline är SWE 2015s officiella sponsorer och seglen på båten kommer från North Sails.

 

Följ Stefans båtbygge på

http://sfpbygg.episerverhosting.com/sailing-team

 

Mer info om Expressklassen hittar du på

http://express2.ep.se


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SK75 Bacchant Foto Olle Appelberg

BACCHANT KLÄTTAR I RESULTATLISTORNA...

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred är en hyllning till seglande hundraåringar som också välkomnar yngre båtar. Reg...

Vestas 11th Hour Racing vann Götebo...

Vestas imponerade i dagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern...

Inför In-Port Race i Göteborg

Ladda inför morgondagens In-Port Race i Göteborg. Här följer ett pressm...

Wester Netzler Sailing (video)

Wester Netzler Sailing får ofta besök på träningspassen och nu hä...

Världens största regatta har starta...

Igår startade världens största seglingtävling, nämligen Kieler Wo...x