NÄSTA

En hjälporganisation där sport står i centrum

Augusti 02, 2011 @ 08:44:54   Foto Sandshoe

Paddle-for-sandshoe-2011

1 AV 4

I 2005 publicerade tidskriften The Surfers Path ett reportage om Favela Surf Clube i Favela do Cantagalo i Rio de Janeiro. Alexandre Rascunho och Roberto Me grundade surfklubben för att ge barn och ungdomar en trygg samlingspunkt och ett alternativ till narkotika och kriminalitet, en möjlighet till ett annat liv. I likhet med Alexandre och Roberto ville Erik Lau ta tillvara på den positiva anda och energi som omger sport och med hjälp av den göra något gott.


 

Två år senare grundades Sandshoe med ändamål att förbättra barnens villkor till utbildning i utvecklingsländer genom att bistå lokala organisationers insatser och projekt med finansiellt stöd och kunskap. Med sport i centrum utvecklar Sandshoe upplevelsebaserade sätt för att koppla ihop de som vill göra en insats med de som behöver hjälp och på så sätt uppnå föreningens ändamål.

 

Kombinera utvecklingsarbete med en aktiv semester

Trenden med socialt ansvarsfull semester har blivit starkare i och med människors vilja att hjälpa varandra har ökat. Två internationella organisationer som erbjuder volontärresor är Earthwatch och i-to-i. Men Sandshoe tar konceptet att kombinera nytta med nöje vidare ännu ett steg. Genom samarbete med lokala organisationer erbjuds en personutvecklande upplevelse som kombinerar socialt arbete i utvecklingsprojekt med sportaktivitet med lokal guidning.

 

Varje Sandshoe-resa är kopplade till och bistår ett specifikt projekt vilket betyder att du får chansen att göra en insats på plats och se att ditt stöd hamnar där det är ämnat. För att ytterligare gynna resmålet och lokalbefolkningen är alla tjänster kopplade till den lokala ekonomin. En viktig del av Sandshoe-resan är det nära umgänget med lokalbefolkningen och det kulturella utbytet, för alla parter. Det ska vara en plattform där ett aktivt engagemang sannolikt ger en ökad förståelse för kulturella lik- och olikheter som vi tror är oerhört betydelsefullt i dagens globala samhälle.

 

Las Tunas och surfing

Den första destinationen för Sandshoe-resorna var den lilla byn Las Tunas vid Ecuadors sydkust. Här har Sandshoe tillsammans med den lokala hjälporganisationen Fundación Reto Internacional bland annat tagit fram resor i syfte att förbättra engelska kunskaperna för barn och ungdomar samt för lärare. Resenären har undervisat engelska självständigt eller som assistent två till tre timmar på vardagsförmiddagarna. Övrig tid har resenären antingen surfat någon av Ruta del Sols högklassiga vågor med lokal surfguide eller utforskat Ecuador på egen hand. Sandshoes resurser fokuseras på att stödja skolan 13 de Diciembre och förbättra utbildningsförhållanden för dess elever.

 

Sandshoe är medveten om vad turism betyder för många i utvecklingsländerna. Men vi är även uppmärksammad på att turism sätter sina spår och påverkar på både gott och ont, oftast utan att resenären märker eller tänker på det. Vår strävan är att erbjuda en socialt ansvarsfull paketresa ur alla perspektiv. Därför jobbar vi kontinuerligt med identifiera de avtryck Sandshoe-resorna lämnar efter sig och ser över hur dessa ska hanteras. Enbart Sandshoes handlingar och ställningstagande är dock inte tillräckligt utan alla resenärer måste ta sitt eget ansvar också. Schyst resande lyfter fram de sociala och ekonomiska baksidorna av turism samt ger tips om hur du kan resa schyst.

 

 

Paddle for Sandshoe

I samarbete med Bockholmen Hav & Restaurang arrangeras ett paddellopp med valfri farkost runt Bockholmen för att samla in pengar till vår verksamhet och de projekt vi stödjer. Ett evenemang i sann Sandshoe-anda där vi med sporten i centrum samlar de som vill göra en insats för de som behöver hjälp.

 

Länkar

Favela Surf Clube – http://favelasurfclube.org.br

Earthwatch – http://www.earthwatch.org

i-to-i – http://www.i-to-i.com

Fundación Reto Internacional – http://www.fundacionretointernacional.org.ec

Schyst resande – http://www.schystresande.se

Bockholmen Hav & Restaurang – http://www.bockholmen.com

 

Kontaktinformation

För mer information, kontakta:

Erik Lau - styrelseordförande Sandshoe

Telefon: 08-55113180

Mobil: 070-8220882

E-post: erik@sandshoe.orgKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Svenska segla...

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var mest läst på hemsidan. Av erfarenhet vet vi på redaktionen vad ni läsare tycke...

Wakeboard bakom bil på knappt smält...

Vårdagjämningen har varit, men vädret i Sverige går likt en jojo, up...

VESTAS GÖR COMEBACK I VOLVO OCEAN R...

Mitt under tisdagseftermiddagen släpptes den stora bomben vi väntat på, te...

Tilläggning like a Boss VS tilläggn...

Tidigare i veckan såg vi hur den 4 faldige OS medaljören och rorsman på Land ...
x