NÄSTA

En hjälporganisation där sport står i centrum

Augusti 02, 2011 @ 08:44:54   Foto Sandshoe

Paddle-for-sandshoe-2011

1 AV 4

I 2005 publicerade tidskriften The Surfers Path ett reportage om Favela Surf Clube i Favela do Cantagalo i Rio de Janeiro. Alexandre Rascunho och Roberto Me grundade surfklubben för att ge barn och ungdomar en trygg samlingspunkt och ett alternativ till narkotika och kriminalitet, en möjlighet till ett annat liv. I likhet med Alexandre och Roberto ville Erik Lau ta tillvara på den positiva anda och energi som omger sport och med hjälp av den göra något gott.

 

Två år senare grundades Sandshoe med ändamål att förbättra barnens villkor till utbildning i utvecklingsländer genom att bistå lokala organisationers insatser och projekt med finansiellt stöd och kunskap. Med sport i centrum utvecklar Sandshoe upplevelsebaserade sätt för att koppla ihop de som vill göra en insats med de som behöver hjälp och på så sätt uppnå föreningens ändamål.

 

Kombinera utvecklingsarbete med en aktiv semester

Trenden med socialt ansvarsfull semester har blivit starkare i och med människors vilja att hjälpa varandra har ökat. Två internationella organisationer som erbjuder volontärresor är Earthwatch och i-to-i. Men Sandshoe tar konceptet att kombinera nytta med nöje vidare ännu ett steg. Genom samarbete med lokala organisationer erbjuds en personutvecklande upplevelse som kombinerar socialt arbete i utvecklingsprojekt med sportaktivitet med lokal guidning.

 

Varje Sandshoe-resa är kopplade till och bistår ett specifikt projekt vilket betyder att du får chansen att göra en insats på plats och se att ditt stöd hamnar där det är ämnat. För att ytterligare gynna resmålet och lokalbefolkningen är alla tjänster kopplade till den lokala ekonomin. En viktig del av Sandshoe-resan är det nära umgänget med lokalbefolkningen och det kulturella utbytet, för alla parter. Det ska vara en plattform där ett aktivt engagemang sannolikt ger en ökad förståelse för kulturella lik- och olikheter som vi tror är oerhört betydelsefullt i dagens globala samhälle.

 

Las Tunas och surfing

Den första destinationen för Sandshoe-resorna var den lilla byn Las Tunas vid Ecuadors sydkust. Här har Sandshoe tillsammans med den lokala hjälporganisationen Fundación Reto Internacional bland annat tagit fram resor i syfte att förbättra engelska kunskaperna för barn och ungdomar samt för lärare. Resenären har undervisat engelska självständigt eller som assistent två till tre timmar på vardagsförmiddagarna. Övrig tid har resenären antingen surfat någon av Ruta del Sols högklassiga vågor med lokal surfguide eller utforskat Ecuador på egen hand. Sandshoes resurser fokuseras på att stödja skolan 13 de Diciembre och förbättra utbildningsförhållanden för dess elever.

 

Sandshoe är medveten om vad turism betyder för många i utvecklingsländerna. Men vi är även uppmärksammad på att turism sätter sina spår och påverkar på både gott och ont, oftast utan att resenären märker eller tänker på det. Vår strävan är att erbjuda en socialt ansvarsfull paketresa ur alla perspektiv. Därför jobbar vi kontinuerligt med identifiera de avtryck Sandshoe-resorna lämnar efter sig och ser över hur dessa ska hanteras. Enbart Sandshoes handlingar och ställningstagande är dock inte tillräckligt utan alla resenärer måste ta sitt eget ansvar också. Schyst resande lyfter fram de sociala och ekonomiska baksidorna av turism samt ger tips om hur du kan resa schyst.

 

 

Paddle for Sandshoe

I samarbete med Bockholmen Hav & Restaurang arrangeras ett paddellopp med valfri farkost runt Bockholmen för att samla in pengar till vår verksamhet och de projekt vi stödjer. Ett evenemang i sann Sandshoe-anda där vi med sporten i centrum samlar de som vill göra en insats för de som behöver hjälp.

 

Länkar

Favela Surf Clube – http://favelasurfclube.org.br

Earthwatch – http://www.earthwatch.org

i-to-i – http://www.i-to-i.com

Fundación Reto Internacional – http://www.fundacionretointernacional.org.ec

Schyst resande – http://www.schystresande.se

Bockholmen Hav & Restaurang – http://www.bockholmen.com

 

Kontaktinformation

För mer information, kontakta:

Erik Lau - styrelseordförande Sandshoe

Telefon: 08-55113180

Mobil: 070-8220882

E-post: erik@sandshoe.org


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Holmen Paper hjälper Wilhelm Kark a...

Wilhelm Kark är en lovande ung laser-seglare från Norrköping som satsar allt för att nå en olympisk medalj i framtiden. Utöver seglingen jobbar han med att f&a...

Video: Bli bekväm med att säga nej

52 Super Series har inför denna säsong markerat rejält mot användningen av...

Snowboardproffset Travis Rice besök...

Under Volvo-stoppet i Cardiff fick Dongfeng Race Team finbesök av superstjärnan T...

Filmerna som handlar om segling del 1

Sommarkvällar är perfekta för mys efter en heldag i solen och på havet...

Filmer som handlar om segling del 2

Sommarkvällar är perfekta för mys efter en heldag i solen och på havet...x