NÄSTA

Sverige far masterskapsserie for Americas Cup proffs

Juli 06, 2011 @ 08:23:04   Foto Nico Martinez / RC44 Class

Cagliari-RC44-Cup-2011-photo-by-Nico-Martinez-RC44-Class

1 AV 2

Americas Cup-teamens prestigefyllda masterskapserie for RC44-batar kommer nu till Sverige for forsta gangen. Marstrand har valts ut som en av sex tävlingsplatser för Cupens deltävlingar i Forty Four Championship Tour. 16 team med America’s Cup-proffs och teamägare tävlar den 17-21 augusti i år på samma vatten som Stena Match Cup Sweden.


 

 

– Att världens bästa seglare vill komma hit visar att Marstrand är en erkänd internationell seglarmetropol. Vi har skrivit ett treårigt avtal med RC44-cupen om att anordna den svenska deltävlingen, berättar Jan Torstenson, vd för Brandspot som också arrangerar Stena Match Cup Sweden i Marstrand tillsammans med GKSS.

 

Mästerskapsserien för RC44 har snabbt blivit ett av de mest tongivande och omtalade seglingsmästerskapen i världen. Deltävlingen i Marstrand ska seglas på samma matchracingarena som används i Stena Match Cup Sweden, och även bankappseglingen startar och går i mål inne i Marstrand men använder havet utanför som kappseglingsbana.

 

– För Sverige betyder det oerhört mycket att vi får ytterligare ett stort internationellt mästerskap i segling, det visar att vi har en stark ställning i världen som seglingsarrangör på högsta nivå, men det ger oss också möjlighet att attrahera unga nya seglare att segla på toppnivå, säger Stefan Rahm, förbundsdirektör för Svenska Seglarförbundet.

 

Båttypen RC44 togs fram 2007 som en entypsbåt för en ny mästerskapsserie av America’s Cup-legendaren Russell Coutts, som lånat initialerna till RC44. Det är en specialdesignad enskrovs och superlätt 44-fots racingbåt, 13,5 meter lång med en vikt på bara 3,5 ton. Båten är konstruerad med en avtagbar akter och en tvådelad mast för att underlätta transport och förvaring mellan tävlingarna, ett koncept inte helt olikt motorsportens WRC och Formel 1.

 

Mästerskapsserien för RC44 skapades för att erbjuda America’s Cup-teamen en stark plattform för kvalificerad träning. Tävlingen genomförs under fyra dagar, första dagen med matchracing-segling, och de följande med Fleetracing, bankappsegling. Bland de 16 teamen finns flera av världens mest meriterade seglare, från America’s Cup, Volvo Ocean Race, World Match Racing Tour och OS-klasser, Paul Cayard, Russell Coutts, Terry Hutchinson, Cameron Appleton, Evgeniy Neugodnikov, Morgan Larson, Mathieu Richard m.fl.

 

En intressant regel är att besättningen ska delas 50/50 mellan seglingsproffs och amatörer, vilket även lockar några av världens främsta affärsmän och teamägare till RC44-cirkusen, som Oracles Larry Ellison som också ska försvara America’s Cup. Ägarna är oftast rorsmän under bankappseglingen medan de professionella skepparna styr båten under Matchracing.

 

En annan av dessa ägare och rorsmän är den svenska huvudutmanaren i America’s Cup, Challenger of Records, Artemis, vars ägare Torbjörn Törnqvist styr en av de två svenska RC44-båtarna. Den andra svenska RC44-båten är anmäld av KSSS. Team KSSS ska uppmärksamma att Sverige med KSSS och Artemis står som utmanare i America’s Cup.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

De första skrovet från Southern Win...

Det första skrovet i Southern Wind 105 serien av 32.27 meters yachter har sjösatts i Kapstaden och blivit döpt Satisfaction.   Både insidan och...

För de som tror Clipper racen är st...

Det var bäst att hålla i sig på Clipper Round the World Yacht Race 2013. ...

Det här hände på Mästarnas Mästare ...

Pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet: Seglingens Mästarnas Mä...

Louise rapporterar direkt från Race...

Vår medarbetare Louise är på plats i Alicante där Race village och V...

Foto Daniel Stenholm

Tuffa förhållanden första dagen av ...

Mästarnas Mästarna seglas just nu i Marstrand. Det blev en tuff inledning fö...
x