NÄSTA

Svenska 470-seglare levererar på VM

Augusti 03, 2018 @ 22:44:10   Foto Jesus Renedo


1 AV 1

Just nu pågår VM i 470 i danska Århus och det går bra för våra två svenska team. Här följer ett pressmeddelande från SSF.

 

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström behåller ledning i 470 i VM i danska Århus efter andra dagen – även om de delar den med en japansk besättning. Samtidigt seglar Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar bra i samma klass och är nu på fjärde plats.

 

För 470 och Finnjolle var det andra dagens seglingar medan Laser och Laser Radial gjorde sin första tävlingsdag. Och i morgon, lördag, kliver fler klasser in i VM-programmet.

 

Fredagen bjöd på fina seglingar i vindar runt 3-5 m/s. Sjöbrisen kom tidigt och höll sig stabil hela dagen. Det blev lite "enklare" än på torsdagen då det blev en lång väntan på vind.

 

För svensk del är det 470 som gäller, så här långt. Två svenskar båtar bland de fyra bästa på ett VM är imponerande.

- Men man vinner inte ett mästerskap i början. Däremot kan man förlora ett i början. Jag tycker vi gör en solid dag utan att "edga". Men det var tufft och Freddan är helt slut, säger Anton Dahlberg efter att de gjort serien trea-sexa-femma i de tre racen.

 

Även Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar seglar stabilt. På torsdagen inledde de med att vara 11 i det första racet. Men på fredagen fick de fart i båten och levererade serien 7-3-2. Och de är bara tre poäng efter kompisarna Anton och Fredrik.

- Det stora klivet tar ju Mackan och Focken med en solid serie idag. De visar som väntat att 470 herr är vår starkaste klass just nu, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Men bra starter, bra fart och att välja hyfsat rätt på kanten på kryssen var viktigt. I stort sett en bra dag för hela teamet. Jossan och Jesper började ju idag. Lite missar gjorde de, men jag ser att de kan och vill slåss i toppen.

 

För Laser-seglarna var det alltså första VM-dagen och i Laser Standard seglar man i tre grupper. Jesper Stålheim började stabilt och var fyra i sitt första race och sex i det andra. Han ligger på en åttonde plats i totalen.

 

Men för Jesper kunde det börjat ännu bättre eftersom han ledde i första racet när han fick gul flagg. Han pumpade eller rullade alltså på undanvinden på ett otillbörligt sätt och fick två straffsvängar.

 

I Laser Radial seglar man i två grupper och där blev det också två race på fredagen. Josefin Olsson blev 21:a och trea i sin grupp och ligger på 19:e plats i totalen.

 

I Finnjolle föll Max Salminen ner till 12:e plats efter dagens tre race med serien 4-16-10. Även Johannes Pettersson föll något i samma klass och är nu 20:e båt med serien 10-15-6 på fredagen.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

 • VM i Århus 2018 nästan viktigare än...

  Var fjärde år är det OS och mellan de fyra åren är det ett stort VM där alla OS-klasserna samlas. Det ä...

 • Svenskdag på seglings-VM

  Just nu pågår VM i Århus för OS-klasserna. Och det går bra för de svenska seglarna, speciellt i 470 och Fin...

 • VM över för Sverige

  Fotografiet ovan: Fritiof Hedström och Otto Hamel i 49er under VM i Århus 2018. Foto Pedro Martinez   De ...

 • Medaljracet för Nacra 17 avblåst i ...

  Samtliga foilande Nacra 17-båtar återkallas av tillverkaren mitt under pågående För-VM i Århus. ...

 • VM I ÅRHUS 49erFX LIVE

  Just nu pågår Sailing World Championship i danska Århus. Idag visas 49erFX live, med start klockan 12:00. Heja fram vå...

 • Allt tuffare på VM

  Just nu pågår VM i Århus för de olympiska klasserna. Här följer ett pressmeddelande från SSF. ...

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM över för Sverige

Fotografiet ovan: Fritiof Hedström och Otto Hamel i 49er under VM i Århus 2018. ...

SPÄNNANDE FINALDAG I LYSEKIL

Anna Östling och Johanna Bergqvist seglar semifinal idag i Lysekil liksom Pauline Cour...

VÄDERFENOMEN UTOM ALL KONTROLL (VIDEO)

Vad gör man när en tromb drar förbi? Inte mycket. I bästa fall hå...

Tillbakablicken: Turn the Tide on P...

Fotografiet ovan: Turn the Tide on Plastic efter avslutat race i Haag. Om bara några tim...x