NÄSTA

Veckans regelsituation: Trångt vid toppmärket

Juli 16, 2018 @ 11:34:40   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget.

 

Nu tänkte jag ställa till det lite med ett kanske väl teoretiskt, men ändå fullt möjligt, scenario. Vi diskuterade detta på KSSS senaste regelträff i början av veckan.

 

 

Röd och Ljusblå närmar sig kryssmärket, där det är väldigt trångt. Ljusblå är innerbåt och har rätt till märkesplats från Röd, men Röd vill stagvända för att hålla undan för styrbordsbåtarna. Röd anropar Ljusblå om plats att stagvända enligt regel 20 och Ljusblå svarar genom att stagvända. Därefter kan Röd också stagvända och hålla undan för styrbordsbåtarna. På köpet lyckas Röd runda märket, men tyvärr inte Ljusblå.

 

Är det här verkligen ok? Ja, det är det enligt regel 20. I den här animeringen lämnade jag lite utrymme för Röd att kunna runda märket. I verkligheten kanske det oftast är osannolikt. Men strikt ur regelsynpunkt kan det gå till så här. Det är sådant här som gör reglerna så roliga.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommar...

FAVORITER I TÄTEN EFTER LYSEKIL WOM...

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga mat...

VM i Århus 49er LIVE

Idag är det dags för 49er-klasserna att stå i rampljuset när det är ...

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip n&au...

Lysekil Womens Match LIVE

Pauline Courtois leder fortfarande världscuptävlingen i Lysekil, men det är t&a...x