NÄSTA

SEGRANDE REFANUT MÖTTE EXTREMT HÖGA VÅGOR - DUELLEN MED BALLAD AVGJORDES SISTA TRE TIMMARNA

Juli 04, 2018 @ 13:35:06   Foto REFANUT CREW


1 AV 2

På hemvägen utanför Gotland mötte vi de högsta vågor jag någonsin upplevt. Vid ett tillfälle var det som att vi gick rätt in i en hög vägg, berättar Fredrik Wallenberg, som med Refanut vann ÅFOR Classic.

 

-Jag uppskattar höjden på vågen till 6-7 meter, säger han.

 

Det var Fredriks andra seger i klassikernas avkortade Gotland Runt.

 

Seglingen avgjordes de sista tre timmarna före Almagrundet efter en lång duell med Ballad, som vunnit racet fyra år i rad. Refanut började kryssen norrut vid Visbybojen nio distans efter Ballad och nådde Alma fyra distans före Ballad.

 

-Vi är verkligen stolta över att ha seglat in 13 distans på Ballad, säger Fredrik.

 

Tidigare fanns också SK95 Britt-Marie och SK150 Beatrice Aurore med i fighten om segern. Förhållandena var verkligt tuffa och fyra båtar valde av olika skäl att bryta.

 

-Sex av oss ombord blev rejält sjösjuka, berättar Fredrik.

 

Racet började med en bra start för Refanut och Ballad. Det gick ovanligt bra genom skärgården för Refanut. Marga och Ballad drog visserligen ifrån men över Kanholmsfjärden lyckades Refanut hålla undan för Beatrice Aurore. Vid Lökholmen gick Bea om. Efter Almagrundet gjorde Ballad en snygg jipp, medan Refanut hade strul med spinnakern och fortsatte hela vägen söderut med bara genuan.

 

-Ballad drog ifrån och spinnakerstrulet kostade oss säkert en halvtimme, berättar Fredrik Wallenberg.

 

Britt-Marie, Ballad och Bea rundade bojen utanför Visby en timme före Refanut.

 

Efter Visbyrundningen sökte sig Refanut ut från Gotlands kust och då inträffade något obegripligt. Vinden försvann för ett tag.

 

Men sedan, tre till fem distans utanför kusten mötte Refanut extremt hög sjö som byggts upp av den nordliga vinden. Så småningom möter man lite lugnare sjöar och det blir molnigt börjar regna.

 

Under sträckan till Alma så hann Refanut upp Ballad, blev sedan åter passerad för att sedan slutligen lägga Ballad bakom sig.

 

Refanut kunde slå ut i riktning från land, byta från genua 2 till Genua 1 och få mer fart och kunde under de tre sista timmarna fram till Almagrundet segla från Ballad. Det gjorde man genom att hela tiden söka tryck och vrid, enligt Fredrik. Duellen slutar med att Refanut slår Ballad med 25 minuter korrigerad tid. Trea blev Beatrice Aurore

 

-Kryssen på väg upp gick som helhet mycket bra. Vinden var inte anmärkningsvärt hård, kanske 16 m/s i byarna utan det var våghöjden som var extrem, konstaterar Fredrik Wallenberg.

 

TEXT OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommar...

FAVORITER I TÄTEN EFTER LYSEKIL WOM...

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga mat...

VM i Århus 49er LIVE

Idag är det dags för 49er-klasserna att stå i rampljuset när det är ...

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip n&au...

Lysekil Womens Match LIVE

Pauline Courtois leder fortfarande världscuptävlingen i Lysekil, men det är t&a...x