NÄSTA

Starten har gått för ÅF Offshore Race 2018

Juli 01, 2018 @ 17:19:39   Foto Henrik Trygg


1 AV 2

Här följer ett pressmeddelande från ÅF: Båtarna i ÅF Offshore Race har nu passerat startlinjen vid Skeppsholmen och gett sig iväg ut ur Stockholms skärgård. Det väntas bli en tuff och blåsig seglats för besättningarna runt Gotland.

 

De 239 båtarna i fältet startade i 12 startgrupper och i 5-8 m/s nordostliga vindar.

 

– Det har gått bra, utan incidenter och inga tjuvstarter. Jag tror att många hade stor respekt för vindförhållandena och höll sig lugna. Jag tror också att vårt nya startförfarande med nedräkning 5-4-3-2-1 bidrog både till ordningen och till att den stora publiken kunde följa med, säger Tomas Lund, Seglingsledare för ÅF Offshore Race.

 

Henrik Trygg

 

Den inledande seglingen inomskärs gick fortare än vanligt i frisk vind på över 10 sekundmeter. Efter att deltagarna klarat sig ut ur de trånga passagerna i Stockholms skärgård och nått öppet hav väntas det bli ännu hårdare vind och tuffare förhållanden. Det ser ut att bli medvind söderut runt Gotland följt av en utmanande kryss och motvind på väg norrut till mållinjen i Sandhamn.

 

ÅF Offshore Race är Norra Europas främsta havskappsegling och i år är det fler utländska lag som deltar och fler kvinnliga besättningar än någonsin.

 

De 239 båtarna i fältet har nu inlett det 350 nautiska mil långa äventyret. De snabbaste båtarna kan förväntas anlända Sandhamn redan på måndagskvällen, men för de allra flesta blir tävlingen mycket längre än så – troligen 2–3 dygn.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommar...

FAVORITER I TÄTEN EFTER LYSEKIL WOM...

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga mat...

VM i Århus 49er LIVE

Idag är det dags för 49er-klasserna att stå i rampljuset när det är ...

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip n&au...

Lysekil Womens Match LIVE

Pauline Courtois leder fortfarande världscuptävlingen i Lysekil, men det är t&a...x