NÄSTA

KAPPSEGLINGSMETEOROLOGINS MÄSTARE - Roger Nilson möter Roger "Clouds" Badham

Juni 29, 2018 @ 10:43:29   Foto Chris Cameron


1 AV 1

Första gången jag fick bevittna ett av Clouds mästerliga schackdrag på oceankappseglarens arena var under The Race 2000-01. De två katamaranerna Club Med och Adventure, vardera på 110 fot, slåss om ledningen i södra utkanten av högtryckssystemet i Sydatlanten.

 

Vi ligger på tredje plats med Innovation Explorer. Plötsligt ser vi, via positionsrapporterna, hur Club Med gippar nästan "baklänges" mot sydväst i den fjäderlätta vinden. Med den manövern lämnar Club Med konkurrenten Adventure som ligger mycket nära, på kurs rakt mot nästa waypoint. Clouds sitter och jobbar med Club Med från land hemma i Sydney. Han har upptäckt ett nytt lågtryck som närmar sig från väst.

 

Han uppmanar Grant Dalton och hans besättning att ge sig iväg 120 grader frän kursen för att snabbare närma sig den starka vinden längre sydvart. Ett dygn senare är Club Med långt före Adventure, vars besättning är så stressad att man seglar sönder båten och tvingas in till Kapstaden for reparation. På det här sättet får Club Med en ointaglig ledning. Jag fick senare höra att Clouds sov mindre än någon annan ombord under de dryga 60 dygnen som racet varade. Han var i kontakt med navigatören åtta-tio gånger per dag och jobbade i snitt 20 timmar per dygn. Clouds konstaterar: "Besättningen ombord sov visserligen mer, men jag åt bättre här hemma."

 

Läs resten av texten i årets tredje nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.

 

Text Roger Nilson


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM-silver till Max Salminen

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

KVARTSFINALERNA IGÅNG I LYSEKIL WOM...

Under torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna drog ig&arin...

Caprice Match Racing Team rapporter...

Kim Kling och hans Caprice Match Racing Team har klättrat på match racing-rankin...

LYSEKIL WOMEN’S MATCH BLIR OFFICIEL...

Internationella Seglarförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match t...x