NÄSTA

America's Cup leder vägen

Juni 19, 2018 @ 09:47:05   Foto philippe briand


1 AV 1

När America's Cup gick över till foilande katamaraner så följde resten av seglingsvärlden efter. Mängder av foilande katamaraner designades och det var det man skulle skulle segla. Nu har Cupen gått över till foilande enskrovsbåtar och vi börjar redan se hur det påverkar seglingsvärlden. TP52-serien har blivit hetare än någonsin och två nya foilande enskrovsbåtar har designats.

 

Först var det Eric Monnin som designade Gonet Monofoil, som redan är byggd och seglad. Nu har designern Philippe Briand gjort ett koncept som är väldigt inspirerat av AC75:an. 

 

 

Det ända vi vet, utöver det vi ser på bilden, är att den kommer vara 6,5 meter lång. Mer info ska släppas inom kort. Man kan ju undra varför de inte bara har byggt en katamaran. En foilande katamaran hade varit stabilare, lättare, haft mer rätande moment och varit lättare att manövrera. Men America's Cup sätter trender och det är intressant att se hur nya typer av båtar utvecklas. Många var skeptiska till de foilande katamaranerna men det blev fantastiskt!


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommar...

FAVORITER I TÄTEN EFTER LYSEKIL WOM...

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga mat...

VM i Århus 49er LIVE

Idag är det dags för 49er-klasserna att stå i rampljuset när det är ...

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip n&au...

Lysekil Womens Match LIVE

Pauline Courtois leder fortfarande världscuptävlingen i Lysekil, men det är t&a...x