NÄSTA

Veckans regelsituation med domare Claes Lundin

Juni 18, 2018 @ 15:18:48   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget.

 

Normalt brukar man säga att ytterbåten måste börja ge märkesplats till innerbåten så snart en av båtarna når zonen (3 skrovlängder från märket). I animeringen här seglar båtarna ganska branta vinklar i rådande förhållanden och det är inte helt enkelt att gippa snabbt (styrbordsrundning vid en gate). Gul gippar strax efter att den gått in i zonen och Blå gippar nästan samtidigt, emellertid finns det inga möjligheter för Gul att ge den märkesplats som Blå har rätt till.

 

 

Gul bryter mot regel 18.2b och definitionen av märkesplats. Blå skulle ha fått plats att segla i princip tillbörlig kurs mot märket och fått plats att runda det på ett sjömansmässigt sätt. I det här fallet borde Gul ha gippat tidigare (före zonen) för att kunna ge märkesplats på rätt sätt.

 

Om Gul hade velat ta Blå förbi märket, så hade Gul behövt hålla båda båtarna helt utanför zonen. Det förutsätter också att Gul inte är begränsad av regel 17.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommar...

FAVORITER I TÄTEN EFTER LYSEKIL WOM...

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga mat...

VM i Århus 49er LIVE

Idag är det dags för 49er-klasserna att stå i rampljuset när det är ...

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip n&au...

Lysekil Womens Match LIVE

Pauline Courtois leder fortfarande världscuptävlingen i Lysekil, men det är t&a...x