NÄSTA

En situation som är lätt att missförstå

Juni 04, 2018 @ 09:58:07   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. I helgen har han dömt Allsvenskan på Ekerö och vill förklara en situation som inträffade ett flertal gånger under regattan.

 

Vid flera tillfällen de senaste dagarna har jag sett en situation vid rundning av länsmärket eller vid målgång, som ser väldigt knepig ut i verkligheten och lätt missförstås. Den här animeringen hoppas jag är enklare att förstå.

 

 

Märket ska tas om styrbord och kan vara ena märket i en gate eller ett målmärke. Båtarna seglar med gennaker och har ganska branta skärningsvinklar.

 

Gul och Blå har överlapp när Gul går in i zonen. Blå är innerbåt, även om just det kan kännas lite avigt. Båda båtarna gippar mot märket och oavsett om Blå nu är läbåt eller klar akter om så är Gul skyldig att ge märkesplats.

 

Det är regel 18.2b som gäller och det blir så här eftersom det är överlapp mellan båtarna när den första av dem, Gul, går in i zonen. Motsvarande situation kan uppstå vid kryssmärket, men då kan inte den här regeln tillämpas eftersom regel 18 upphör att gälla när båtarna stagvänder.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM över för Sverige

Fotografiet ovan: Fritiof Hedström och Otto Hamel i 49er under VM i Århus 2018. ...

SPÄNNANDE FINALDAG I LYSEKIL

Anna Östling och Johanna Bergqvist seglar semifinal idag i Lysekil liksom Pauline Cour...

VÄDERFENOMEN UTOM ALL KONTROLL (VIDEO)

Vad gör man när en tromb drar förbi? Inte mycket. I bästa fall hå...

Tillbakablicken: Turn the Tide on P...

Fotografiet ovan: Turn the Tide on Plastic efter avslutat race i Haag. Om bara några tim...x