NÄSTA

Green Dragon kommer till Göteborg

Maj 30, 2018 @ 10:09:06   Foto Rick Tomlinson


1 AV 1

Green Dragon var den första Kina-finansierade båten i Volvo Ocean Race, och nu kommer hon delta i Legends Race som startar i Göteborg i juni.

 

Hon skeppades av Ian Walker som kom att vinna VOR två upplagor senare. Förutom kinesiska sponsorer hade Green Dragon också en kinesisk besättningsmedlem, Guo Chuan, som var ombord som mediareporter. Guo kom att bli en legend inom kinesisk havskappsegling och tävlade i Mini-Transat och satte rekordet för snabbaste världsomsegling solo i en 40-fotare. I hans senaste försök att slå ett nytt rekord över Stilla Havet på trimaranen Qingdao (tidigare IDEC), försvann Guo Chuan och allt som hittades på båten var en avskuren sele.

 

Det är till minne av Guo som Wang Bin, VD för UBOX, valde att hyra Green Dragon och delta i Legends Race. Wang Bin var Guo Chuans största supporter på hans Mini-Transat och världsomsegling.

 

Green Dragon powered by Ubox kommer att segla Legends Race med en kombination av seglare från öst och väst, med Wang Bin och ett flertal medlemmar i ”China Association for the Promotion of Sailing”. Dessutom ansluter Johannes Schwarz, Benedikt Clauberg och flera europeiska seglare.

 

2008-09 var den andra gången som Volvo Open 70 användes i Volvo Ocean Race. Green Dragon var ett lag med en låg budget som skeppades av Ian Walker som hade rollen för första gången. I början såg det ljust ut för Walker och hans lag, de ledde etapp ett länge och slutade på en fjärdeplats till slut. På etapp två, från Kapstaden till Cochin, bröt Green Dragon styrväxeln vilket resulterade i en krasch-gipp och bommen gick av.

 

Genom hela racet hade Green Dragon problem med farten och det var inte förrän när man skulle korsa Atlanten på etapp sju som de kom upp på pallen med en tredjeplats. En bedrift som man upprepade på etapp åtta.

 

Efter tävlingen användes hon för att marknadsföra Dubais bud för World Expo 2020. Sedan riggades hon ner och förvarades i ett skjul i Irland. Flera år senare köptes hon av österrikaren Johannes Schwarz som tidigare ägde Heineken (Whitbread 1993-94). 2015 togs hon ur skjulet i Irland och seglades till sin nya hemmahamn Trieste, Italien.

 

Idag tar hon ut amatörseglare för att segla havskappsegling både i Medelhavet och Karibien.

 

Om Green Dragon

Klass: Volvo Open 70

Designer: Reichel Pugh

Rigg: Fractional sloop

LOA: 64’ (19,4m)

Besättning: 12

 

Resultat

5a Volvo Ocean Race

Bästa resultat: 3a etapp 7 & 8

Skeppare: Ian Walker/GBR


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommar...

FAVORITER I TÄTEN EFTER LYSEKIL WOM...

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga mat...

VM i Århus 49er LIVE

Idag är det dags för 49er-klasserna att stå i rampljuset när det är ...

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip n&au...

Lysekil Womens Match LIVE

Pauline Courtois leder fortfarande världscuptävlingen i Lysekil, men det är t&a...x