NÄSTA

Team AkzoNobel slog drömrekordet i Volvo Ocean Race

Maj 25, 2018 @ 16:58:41   Foto Konrad Frost/Volvo Ocean Race


1 AV 1

Team AkzoNobel har tagit ledningen i den nionde etappen från Newport till Cardiff. Det holländska laget är också det första laget någonsin i Volvo Ocean Race som lyckats segla över 600 sjömil på ett dygn.

 

Team AkzoNobel satte under fredagen ett nytt rekord för antal seglade sjömil på ett dygn i Volvo Ocean Race. Det holländska laget har forsat fram i norra Atlanten och bättrade det tidigare rekordet (596.6 sjömil på ett dygn) som slogs av laget Ericsson 4 i Volvo Ocean 2008-09.

 

Team AkzoNobel och skepparen Simeon Tienponts nya rekord, enligt en mätning klockan 15.00 svensk tid (13.00 UTC) är 601.63 sjömil. Det innebär en genomsnittlig fart på 25.08 knop. Team AkzoNobel är därmed det första laget i Volvo Ocean Race som tagit sig över drömgränsen på 600 seglade sjömil på ett dygn.

– Det är fantastiskt att vara den snabbaste båten i tävlingen, i förhållanden som dessa kan vi verkligen segla snabbt och säkert, säger skepparen Simeon Tienpont.

– Ett stort tack till vårt team på land som förberett båten så bra så att vi kunnat känna oss trygga när vi stampar gasen i botten. Detta motiverar oss till att fortsätta pressa på och få ett bra resultat i etappen också.

 

Två i besättningen hade extra mycket att fira. Navigatören Jules Salter seglade ombord på Ericsson 4 när de satte sitt rekord. Och Martine Grael (BRA) på Team AkzoNobel är dotter till Torben Grael, den Brasilianska OS-guldmedaljören som då var skeppare för Ericsson 4. Hon var nu med om att slå sin fars rekord.

 

Rekordet beräknas av distansen som mäts av tävlingsledningen varje minut. Den kommer att jämföras med båtens GPS-mätningar senare. Men AkzoNobel var inte de enda som seglade snabbt. Det har gått fort för alla lag men nu väntas det snart ta stopp och bli lättare vindar. Inom det närmsta dygnet når de ett högtryck där vinden kan försvinna helt.

 

Detta kan ge de jagande båtarna en chans att komma ikapp. Martin Strömbergs lag Turn the Tide on Plastic ligger i skrivande stund på sjätte plats. Båtarna beräknas nå Cardiff på kvällen den 28 maj.

 

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommar...

FAVORITER I TÄTEN EFTER LYSEKIL WOM...

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga mat...

VM i Århus 49er LIVE

Idag är det dags för 49er-klasserna att stå i rampljuset när det är ...

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip n&au...

Lysekil Womens Match LIVE

Pauline Courtois leder fortfarande världscuptävlingen i Lysekil, men det är t&a...x