NÄSTA

Volvo Ocean Race-vinnare kommer till Göteborg & Legends Race

Maj 14, 2018 @ 14:51:44   Foto Daniel Forster


1 AV 2

Den före detta Volvo Ocean Race vinnaren illbruck kommer att ansluta med de andra VO60:orna SEB, Assa Abloy och Amer Sports One på startlinjen av Legends Race i sommar. Alla fyra båtar seglade Volvo Ocean Race 2001-02. Totalt kommer fältet Legends båtar bli 12 stycken. Illbruck heter nu ’Glashäger och ägs av SAILUTION i Tyskland.

 

Illbruck var den första tyska båten att vinna en etapp och totalen. Hon vann fyra etapper, kom tvåa två gånger och fyra tre gånger. Åskådarbåtarna vid Kieler Foerde var så tätt packade vid mållinjen att man hade kunnat gå i mål med torra fötter.

 

Idag är illbruck väldigt väl omhändertagen och redo att racea. Hon deltar regelbundet på stora tyska offshoreregattor och är nästan alltid på pallen. Hon är fortfarande en av de mest kända tyska båtarna. Hon kommer att segla Legends med ett mixat lag med tyska och polska seglare. ”Vi är stolta att ta båten till startlinjen med resten av de legendariska båtarna,” säger Oliver Schmidt-Ryband, teknisk chef på Sailution, den nya ägaren av båten.

 

 

Den tyska satsningen med Michael Illbruck i Volvo Ocean Race 2001-02 hade en intensiv och förlängd förberedelse. Den amerikanska seglingsstjärnan John Kostecki anställdes som skeppare och han fyllde båten med superstjärnor. De startade racet som klara favoriter och levde upp till de högt ställda förväntningarna direkt från början genom att vinna etapp ett två timmar före Amer Sports One och vann etappen.

 

Etapp två gick inte riktigt lika enkelt. Några timmar innan starten i Kapstaden började fören på båten ta in vatten och ett tag såg det ut som illbruck skulle sjunka. Nu var de på sista plats och besättningen hittade läckan och lagade hålet. Det tog dem bara ett par dagar att segla rakt igenom fältet och gå i mål en timme före SEB. Därifrån gav illbruck aldrig ifrån sig totalledningen igen.

 

På den transatlantiska etappen från Baltimore/Annapolis till La Rochelle, Frankrike, fick illbruck hjälp av golfströmmen och slog ett nytt världsrekord för längsta sträcka seglad av en enskrovsbåt på 24 timmar. De seglade 484 sjömil.

 

Den tyska båten gick i mål i Kiel, Tyskland, inför tusentals tyska fans som hade följt laget sedan starten den 23 september.

 

Om illbruck

Klass: Volvo Ocean 60

Designer: Farr Yacht Design

Rigg: Fractional sloop

LOA: 64’ (19,4m)

Besättning: 12

 

Resultat

1a Volvo Ocean Race

Bästa resultat: winner Leg 1, 2, 4, 7

Skeppare: John Kostecki/USA


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM-silver till Max Salminen

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

KVARTSFINALERNA IGÅNG I LYSEKIL WOM...

Under torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna drog ig&arin...

Caprice Match Racing Team rapporter...

Kim Kling och hans Caprice Match Racing Team har klättrat på match racing-rankin...

LYSEKIL WOMEN’S MATCH BLIR OFFICIEL...

Internationella Seglarförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match t...x