NÄSTA

Tillsammans räddar vi haven - 5 tips

Maj 12, 2018 @ 22:42:47   Foto parley adidas


1 AV 1

Det är egentligen inte fören du ser det själv med egna ögon som det är verkligt att förstå att haven verkligen behöver vår hjälp. Det är mängder med plast och skräp vilket inte hör hemma i vårt fantastiska hav.

 

I Sverige märker vi inte av nedskräpningen i haven lika mycket som andra platser i världen. Senast på världscupen i Hyerès kom det in mängder med plast och stora ”skräp-klumpar” som seglarna fick anpassa sin kurs utefter. Det ska inte behöva vara så och vi måste tillsammans kämpa för att städa upp efter våra tidigare misstag.

 

Vi har hittat en lista på Naturskyddsföreningens hemsida som tipsar vad som är bra att tänka på och kommer göra en stor skillnad.

 

1. Plocka upp efter dig.

Det vet du, så klart. Men uppenbarligen inte alla, eftersom vår natur är så nedskräpad. Majoriteten av skräpet i haven har slängts på land. Hälften av skräpet vi slänger består av fimpar, som innehåller – just det – plast.

 

2. Köp begagnade kläder och tvätta lagom ofta.

När du tvättar fleece och andra syntetkläder, som akryl och polyester, lossnar mikroplaster. Stora mängder åker genom filter och reningsverk och ut i haven. Att vädra och ta bort enstaka fläckar med våt trasa i stället för att tvätta funkar ofta finemang.

 

 

3. Skippa mikroplasten i badrummet. 

Tandkräm, hudvårdsprodukter och smink är exempel på hygienprodukter som kan innehålla pyttesmå plastbitar. Syftet är att ge produkterna en härligt lyxig konsistens eller skrubbande effekt. Men de här mikroplasterna kan rinna genom reningsverken och ut i haven, där de äts upp av djur som tror att de är mat.

 

4. Byt tampar på båten. 

Har du slitna tampar på båten? Byt dem och återvinn de gamla, eftersom mikroplast lossnar från slitna tampar. Och när du ändå passar på att byta tampar kan du satsa på nya av hampa eller bomull så slipper du sprida sånt som naturen inte kan bryta ned.

 

5. Nörda ner dig i frågan.

Läs våra rapporter Rätt plast på rätt plats (2017) och Raklödder till fiskarna (2013) där vi beskriver källorna till problemen och hur vi löser dem. Ta upp frågan med dina vänner och bekanta, så att fler får kunskap och blir engagerade.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x