NÄSTA

3 anledningar till att köpa en J-båt

Maj 07, 2018 @ 16:30:06   Foto boatinternational.com


1 AV 3

Vi vet... Det finns förmodligen 1000 anledningar, men här är tre av de viktigaste.

 

 

Historien

 

J-båtar har en lång historia i America’s Cup. År 1929 bestämde sig te-giganten Sir Thomas Lipton för att bygga den första J-båten till hans femte och sista America’s Cup-satsning. Båten döptes till Shamrock V och var 36,58 meter lång. Det var den första och enda J-båten som har gjorts i trä.

 

Även om Shamrock V var den första J-båten som byggts är hon, otroligt nog, i perfekt skick tack vare flera renoveringar under åren. För den riktiga nostalgikern kan hon faktiskt bli din. Shamrock V är till salu för 6 miljoner euro.

 

 

 

Fantastisk racing

 

J-båtar är gjorda för kappsegling, och det är entypsregeln som gör den perfekt för sporten. När man ser J-båtar kappsegla slås man ofta av hur tight racingen är.

 

När J-båtarna började kappsegla på 1930-talet var det under en universell regel som reglerade vattenlinjelängd, deplacement och segelyta. Idag består fältet av en spännande mix av renoverade originalbåtar och nybyggda replikas, några av dem med lyxig inredning.

 

De nya J-klassreglerna tar hänsyn till detta och använder en beräkningsmodell som tar hänsyn till skrovdesign, mast och segelplan för att ge alla båtar ett en beräknad tid. Trots detta är skillnaden mellan båtarna små.

 

 

 

Äg en America’s Cup-vinnare

 

Eller en replika iallafall… Originalen av Rainbow och Ranger har båda lyckats försvara Cupen. Harold Vanderbilt investerade i J-båtar för att försvara Cupen tre gånger, med Enterprise 1930, Rainbow 1934 och Ranger 1937. Även om originalbåtarna inte överlevde gallringen av metall under andra världskriget har det byggts repliker av både Rainbow och Ranger.

 

Den nya 39,95 meter långa J-båten Rainbow byggdes av Holland Jachtbouw 2012 och bygger på vinnaren i America’s Cup 1934. Rainbow såldes 2015. Läs mer om Rainbow här.

 

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x