NÄSTA

I FOKUS: HALLBERG-RASSY 340

Maj 04, 2018 @ 10:52:12   Foto search magazine


1 AV 1

GEDIGEN LÅNGSEGLARE I NEGLIGERAT SORTIMENT - Halva mars har passerat. Det borde vara vår nu men kylan vill inte ge med sig. Vi protesterar genom att åka till Ellös på Orust för att  testa Hallberg-Rassys nya 34-fotare. Det bjuds på temperaturer kring nollan, platt vatten och byiga vindar på mellan 8-15 knop från ost.

 

KONCEPT

 

Det senaste decenniet har en stor del av ansträngningarna inom nyproduktion av segelbåtar riktats mot de lite större modellerna på fyrtio fot eller mer. Trettiofotarna har nästan glömts bort och skälet till det är ganska uppenbart. Dagens båtar skall helst erbjuda samma höga komfort som vi är vana vid på land och det kräver volym. Ekvationen rymliga, välutrustade hytter med ståhöjd, ett  anständigt pentry och trevliga, sociala ytor när man bara har trettio fot att laborera med är inte lättlöst. Dessutom är marginalerna rent ekonomiskt mycket mindre på små båtar. Med det sagt tror vi att det här storlekssegmentet spelar en viktig roll som instegsmodell för nybörjare och helgseglare, som handlöst förälskar sig i sin första båt och kanske till och med förblir trogen resten av livet. Större båtar är dyrare i löpande kostnader, de är också mer kunskapskrävande. Så när Hallberg-Rassy lanserade sin nya 340 var vår första fråga; har man lyckats leva upp till samma höga standard som vi är vana att se i varvets större modeller? Det skall vi ta reda på.

 

 

FÖRSTA INTRYCKET

 

Det är inget fel på det yttre. Hallberg-Rassys signum står skrivet över hela båten; vindrutan som effektivt skyddar mot väder och vind, den djupa och väl skyddade sittbrunnen, den blå snobbranden och den typiska akterspegeln är bara några exempel. Det är först när man tittar i detalj som man inser att det här faktiskt är en helt ny generation av båt. Det integrerade bogsprötet följer skrovets linjer och ser överraskande elegant ut, stäven är nästan vertikal, likaså akterspegeln som vidare är monterad med gångjärn så att man kan fälla ner den till en badplattform. Aktern är bredare än föregångarens (Hallberg-Rassy 342) och för första gången kan man få en Hallberg- Rassy med dubbla rattar.

 

Läs resten av texten (och mycket annat) i årets andra nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Havets kollaps

Oavsett vad vi tror så är varje människa i världen beroende av havet för att överleva. Men vår förbränning av fossilt bränsle förstö...

Video: Yrvind förklarar sin situation

Sven Yrvind avbröt förra veckan sin seglats för att bygga en ny båt. Exle...

Svenskar på Turkiets största sommar...

Christian Harding och Eddie Klements är på plats i Istanbul för att segla N...

Till salu: Racingmaskinen "MOMO"

IRC jv72:n "MOMO" är en av de mest framgångsrika racingbåtarna som har byg...

Detta klipp från Volvo Ocean Race f...

Volvo Ocean Race 2017/18 kommer många av oss minnas för evigt. Det innehöll fa...x