NÄSTA

Har du koll på regel 16?

Maj 02, 2018 @ 11:24:24   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. Veckans situation handlar om regel 16.

 

Regel 16 är också en begränsning för en båt med rätt till väg. När en båt med rätt till väg ändrar kurs, ska den ge den andra båten plats att hålla undan. Plats att hålla undan innebär att den andra båten ska agera snabbt och skickligt, men ska kunna göra det på ett sjömansmässigt sätt.

 

Regel 16 kan illustreras på många olika sätt, men jag väljer en typisk startsituation. Gul har rätt till väg och lovar. Blå svarar genom att lova och eftersom Blå har rätt till väg mot Grön, så måste också Grön lova.

 

 

När Gul lovar, måste hon ge plats åt Blå att hålla undan och måste då beakta att Blå i sin tur måste ge plats åt Grön att hålla undan. Det vore inte sjömansmässigt för Blå att kollidera med Grön. När Blå lovar, måste hon ge plats åt Grön att hålla undan. Det vore inte sjömansmässigt för Grön att kollidera med startfartyget.

 

I den här situationen ser det ut som om Grön kommer att kollidera med startfartyget. Det kan bero på att Grön inte gjort tillräckligt för att hålla undan. Det kan bero på att Blå inte gett plats åt Grön att hålla undan. Det kan bero på att Gul inte gett tillräcklig plats för Blå att ge plats åt Grön. Inte lätt att avgöra från fall till fall, men i slutändan är det domarnas jobb.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck utgivet av svenska segel- och motorbåtsklubbar mellan 1843 och 1970. Ja, med på listan fi...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...

Gennakeraction.

Gammal är äldst - Johnie Berntsson ...

Göteborg visade sin bästa sida, med hårda vindar och en och annan regnskur,...x