NÄSTA

Har du koll på regel 16?

Maj 02, 2018 @ 11:24:24   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. Veckans situation handlar om regel 16.

 

Regel 16 är också en begränsning för en båt med rätt till väg. När en båt med rätt till väg ändrar kurs, ska den ge den andra båten plats att hålla undan. Plats att hålla undan innebär att den andra båten ska agera snabbt och skickligt, men ska kunna göra det på ett sjömansmässigt sätt.

 

Regel 16 kan illustreras på många olika sätt, men jag väljer en typisk startsituation. Gul har rätt till väg och lovar. Blå svarar genom att lova och eftersom Blå har rätt till väg mot Grön, så måste också Grön lova.

 

 

När Gul lovar, måste hon ge plats åt Blå att hålla undan och måste då beakta att Blå i sin tur måste ge plats åt Grön att hålla undan. Det vore inte sjömansmässigt för Blå att kollidera med Grön. När Blå lovar, måste hon ge plats åt Grön att hålla undan. Det vore inte sjömansmässigt för Grön att kollidera med startfartyget.

 

I den här situationen ser det ut som om Grön kommer att kollidera med startfartyget. Det kan bero på att Grön inte gjort tillräckligt för att hålla undan. Det kan bero på att Blå inte gett plats åt Grön att hålla undan. Det kan bero på att Gul inte gett tillräcklig plats för Blå att ge plats åt Grön. Inte lätt att avgöra från fall till fall, men i slutändan är det domarnas jobb.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Havets kollaps

Oavsett vad vi tror så är varje människa i världen beroende av havet för att överleva. Men vår förbränning av fossilt bränsle förstö...

Video: Yrvind förklarar sin situation

Sven Yrvind avbröt förra veckan sin seglats för att bygga en ny båt. Exle...

Svenskar på Turkiets största sommar...

Christian Harding och Eddie Klements är på plats i Istanbul för att segla N...

Till salu: Racingmaskinen "MOMO"

IRC jv72:n "MOMO" är en av de mest framgångsrika racingbåtarna som har byg...

Detta klipp från Volvo Ocean Race f...

Volvo Ocean Race 2017/18 kommer många av oss minnas för evigt. Det innehöll fa...x