NÄSTA

NU FÅR BALLAD OCH SVENSKA KLASSIKERELITEN TUFF KONKURRENS I ÅFOR

April 28, 2018 @ 17:39:02   Foto OLLE APPELBERG


1 AV 5

Det kan komma att bli tuffare än vanligt för de svenska klassikerna Ballad, Marga, Refanut, Bacchant och Beatrice Aurore i kampen om pallplatserna i sommarens ÅFOR Classic. Kappseglingen går som vanligt genom skärgården från Stockholm förbi Sandhamn, rundar en boj vid Visby och vänder sedan åter för målgång i Sandhamn. 

 

Familjen Saléns Ballad har nu vunnit fyra år i sträck och trots allt starkare utländsk konkurrens så har tätplatserna förblivit svenska. Men det kan vara slut på det nu. Holländska Sparkman & Stephensritade Circe som är en lite mindre systerbåt till Refanut är anmäld till racet och hon tog förra året en tiondeplats i vintageklassen i Panerai Classic Yacht Challenge. Klassen Vintage som är för båtar byggda 1950 och tidigare är ett riktigt getingbo med många proffsbesättningar och för att vara första säsongen för Circe så är tiondeplatsen en imponerande prestation. Circe återkom till Europa sommaren 2016 efter 60 år i USA. Dessförinnan hade Circe vunnit sin klass i Gotland Runt och tagit line honors i Fastnet. Skeppare ombord är båtkonstruktören Theo Danel.

 

Circe kan också komma att hota de svenska båtarna i toppen på klassikernas cuptävling Baltic Classic Masters, genom att hon förutom till ÅFOR är anmäld till Sandhamnsregattan by Bluewater (classic). 

 

Förutom holländska Circe är en finländsk båt med samma namn anmäld till ÅFOR Classic. Finländska Circe är också ritad av Sparkman & Stephens och byggdes 1967 hos Wilenius i Borgå. Båten ägs av Casper Grönblom som seglar under NJKs flagg.  ”Circe of Finland” har längre tillbaka varit med och seglat Gotland Runt. Circe från Finland mäter LÖA 37 fot, så den kommer att tillhöra de mindre båtarna i ÅFOR Classic.

 

 

OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck utgivet av svenska segel- och motorbåtsklubbar mellan 1843 och 1970. Ja, med på listan fi...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...

Gennakeraction.

Gammal är äldst - Johnie Berntsson ...

Göteborg visade sin bästa sida, med hårda vindar och en och annan regnskur,...x