NÄSTA

Svenskbåten i ledning i Volvo Ocean Race

April 27, 2018 @ 16:53:54   Foto James Blake/Volvo Ocean Race


1 AV 3

Martin Strömbergs lag Turn the Tide on Plastic visar vägen i den åttonde etappen av Volvo Ocean Race. Det unga laget håller fast vid en knapp ledning på väg norrut i Atlanten.

 

– Vi har fått en kanonstart och alla i laget har siktet inställt på en pallplats. Nu gäller det att hålla uppe farten, säger Martin Strömberg som är vaktkapten på Turn the Tide on Plastic.

 

Efter etappstarten i söndags har båtarna kryssat mot vinden på väg norrut längs med Brasiliens kust. Ett slitigt arbete med många vändningar och segelbyten samtidigt som varje team försökt hitta den mest fördelaktiga vägen och positionen gentemot konkurrenterna. I höjd med Rio de Janeiro gjorde fältet sina sista vändningar och med stabil vind från öst ser det nu ut att bli ett långt ben norrut där det gäller att hitta maximalt med fart.

 

 

Martin Strömbergs båt hängde med bra i starten. I mitten på veckan valde de en väg längre österut än de övriga lagen och tack vare det hittade de mer fart. De har haft ledningen sedan torsdags kväll (svensk tid) och fredag klockan 16.00 hade de en marginal på drygt 11 sjömil ner till tvåan Vestas 11th Hour Racing (USA/Danmark).

 

– Vi är snabba och känner ingen press. Det är långt kvar till Newport men det är en skön känsla att få vara laget som visar vägen. Stämningen är på topp och jag har haft ett leende på läpparna sedan starten.

 

– Vi har en bra position som vi tror kommer vara en fortsatt fördel när vi kommer runt hörnet på Brasilien. Om några dygn passerar vi stiltjebältet vid ekvatorn och det kommer bli en avgörande del av etappen.

 

 

Turn the Tide on Plastic ligger sist i den totala poängtabellen och var det team som hade minst erfarenhet från Volvo Ocean Race i laget när tävlingen inleddes i Alicante i oktober.

 

– Vi har lärt oss, blivit snabbare och kommit närmare de andra för varje etapp. Vi har gott självförtroende och vill visa att vi har vad som krävs för att vinna en delsträcka.

 

– Vi leder och det är fantastiskt, säger Martin Strömbergs italienska lagkamrat Francesca Clapcich. Vi gör en stark etapp och nu måste vi bara fortsätta på samma sätt i två veckor till!

 

Etappen från Itajaí, Brasilien till Newport, Rhode Island startade i söndags och är 5700 sjömil lång. Målgången är beräknad till den 11 maj.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x