NÄSTA

Regeltips när det är gate vid länsrundningen

April 25, 2018 @ 10:02:22   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. Veckans situation handlar om regel 18; dvs. märkesplats.

 

Gate vid länsrundning blir allt vanligare. Ur regelsynpunkt är gate inte särskilt komplicerat, snarare enklare. Däremot kan det ha en del taktiska aspekter. Här ett exempel.

 

 

Högra gate-märket ligger högre upp i banan och båda båtarna vill runda det. Gul är innerbåt med rätt till väg, Blå ska hålla undan och ge märkesplats. Gul väljer att segla en längre bit från märket för att få Blå att gå till det vänstra märket i stället. Sedan gippar Gul, rundar det högra märket medan Blå går till det vänstra märket och får en längre kryss.

 

Gul kan göra så här eftersom Gul har rätt till väg och Blå ska hålla undan. Regel 18.4, om att en innerbåt med rätt till väg inte får segla längre från märket än tillbörlig kurs, gäller inte vid en gate.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x