NÄSTA

Regeltips när det är gate vid länsrundningen

April 25, 2018 @ 10:02:22   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. Veckans situation handlar om regel 18; dvs. märkesplats.

 

Gate vid länsrundning blir allt vanligare. Ur regelsynpunkt är gate inte särskilt komplicerat, snarare enklare. Däremot kan det ha en del taktiska aspekter. Här ett exempel.

 

 

Högra gate-märket ligger högre upp i banan och båda båtarna vill runda det. Gul är innerbåt med rätt till väg, Blå ska hålla undan och ge märkesplats. Gul väljer att segla en längre bit från märket för att få Blå att gå till det vänstra märket i stället. Sedan gippar Gul, rundar det högra märket medan Blå går till det vänstra märket och får en längre kryss.

 

Gul kan göra så här eftersom Gul har rätt till väg och Blå ska hålla undan. Regel 18.4, om att en innerbåt med rätt till väg inte får segla längre från märket än tillbörlig kurs, gäller inte vid en gate.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Havets kollaps

Oavsett vad vi tror så är varje människa i världen beroende av havet för att överleva. Men vår förbränning av fossilt bränsle förstö...

Video: Yrvind förklarar sin situation

Sven Yrvind avbröt förra veckan sin seglats för att bygga en ny båt. Exle...

Svenskar på Turkiets största sommar...

Christian Harding och Eddie Klements är på plats i Istanbul för att segla N...

Till salu: Racingmaskinen "MOMO"

IRC jv72:n "MOMO" är en av de mest framgångsrika racingbåtarna som har byg...

Detta klipp från Volvo Ocean Race f...

Volvo Ocean Race 2017/18 kommer många av oss minnas för evigt. Det innehöll fa...x