NÄSTA

Regeltips när det är gate vid länsrundningen

April 25, 2018 @ 10:02:22   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. Veckans situation handlar om regel 18; dvs. märkesplats.

 

Gate vid länsrundning blir allt vanligare. Ur regelsynpunkt är gate inte särskilt komplicerat, snarare enklare. Däremot kan det ha en del taktiska aspekter. Här ett exempel.

 

 

Högra gate-märket ligger högre upp i banan och båda båtarna vill runda det. Gul är innerbåt med rätt till väg, Blå ska hålla undan och ge märkesplats. Gul väljer att segla en längre bit från märket för att få Blå att gå till det vänstra märket i stället. Sedan gippar Gul, rundar det högra märket medan Blå går till det vänstra märket och får en längre kryss.

 

Gul kan göra så här eftersom Gul har rätt till väg och Blå ska hålla undan. Regel 18.4, om att en innerbåt med rätt till väg inte får segla längre från märket än tillbörlig kurs, gäller inte vid en gate.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Världscupen DAG 1, pressrelease och...

Pressrelease från Svenska Seglarförbundet:   Världscupen arrangeras just nu i Enoshima, Japan – det vill säga på samma vatten som...

Rolex Swan Cup 2018 (video)

I veckan seglas den 20e upplagan av Rolex Swan Cup. Racen seglas i Maddalena skärgå...

Kättingtrassel från helvetet (video)

Rubriken säger väl allt. Vi vill ändå varna känsliga tittare. Det...

TIPS: World on Water Sailing TV (vi...

World on Water är ett program som visar det senaste inom segling globalt. Avsnittet ne...

18ft Skiff Europeans Mark Foy Troph...

I somras seglades EM (och Mark Foy Trophy) för International 18ft Skiffs på...x