NÄSTA

Lista: 10 dödligaste djuren i havet

April 18, 2018 @ 14:23:51   Foto


1 AV 11

Det finns många varelser att stöta på i havet. De flesta är ofarliga men att stöta på vissa kan innebära livsfara. Här är det tio dödligaste djuren i havet.

 

 

10. Australiensisk Kubmanet

 

Att simma in i ett stimm av dessa små varelse är inget man skämtar bort. De kan se ofarliga ut men Australian Box Jellyfish är den giftigaste havsdjuret i världen. De har tentakler som är fulla av små pilar som kallas nematocyster och de är fulladdade med gift.

 

 

 

 

9. Blomsjöborre

 

Fina men dödliga. Dessa sjöborrar är extremt giftiga. De ser ut som en bukett med små blommor och det är därifrån namnet kommer. De lever på ryggradslösa djur, svampdjur och döda fiskar och de har välutvecklade käkar för att mala ner sina byten.

 

 

 

 

8. Saltvattenskrokodil

 

Krokodilerna utvecklades för omkring 200 miljoner år sedan i den mesozoiska eran. Saltvattenskrokodilen är världens största reptildjur och de största har blivit över åtta meter och vägt över ett ton.

 

 

 

 

7. Kägelsnäcka

 

Naturen lär oss att de vackraste sakerna i naturen ofta är de dödligaste. Detta stämmer för Kägelsnäckan som använder sin proboscis ("snabel"), som kastas ut med sin harpunliknande tand i spetsen för att fånga sina byten.

 

 

 

 

6. Havsorm

 

Dessa giftiga undervattensormar är nära besläktade och tillhör samma familj som kobran. Det finns två oberoende utvecklade grupper: de äkta havsormarna som kommer från Australien och havskraiterna som härstammar från de asiatiska kobrorna.

 

 

 

 

5. Drakfisk

 

Troligen introducerades den i vattnen utanför Florida på 1990-talet efter att en orkan förstört ett akvarium och fiskarna kom lösa. I denna miljö orsakar fisken stor skada, då den lokala faunan inte känner igen den som den rovfisk den är. Nyligen hittade man en drakfisk i Medelhavet.

 

 

 

 

4. Stingrocka

 

Stingrockor är en grupp rockor som är besläktade med hajar och de är en av de dödligaste varelserna i havet. De flesta stingrockor har en eller fler spjut på deras svans som endast används för självförsvar.

 

 

 

 

3. Blåringad Bläckfisk

 

Denna bläckfisk har tydliga färger och har fått sitt namn från sina blåa ringar på kroppen. Om man blir biten ger giftet upphov till flera svåra reaktioner, men första efter några timmar. Man förlorar känseln i armar och ben, blir blind under timmar eller dagar och kan till och med dö av andningsförlamning

 

 

 

 

2. Nålgädda

 

Dessa små fiskar har ett speciellt utseende med sin smala kropp och ryggfena som sitter långt bak. Nålgäddor kan göra korta hopp ut ur vattnet i upp emot 60 km/h. Eftersom de ofta simmar när ytan hoppar de ofta över låga båtar snarare ön att simma runt.

 

 

 

 

1. Muräna

 

De flesta attacker kommer ifrån att man stör den i sitt bo. Men fler och fler olyckor sker då dykare matar muränor med sina händer. Det är en aktivitet som dykarföretag ofta använder för att locka turister.

 

 

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Världscupen DAG 1, pressrelease och...

Pressrelease från Svenska Seglarförbundet:   Världscupen arrangeras just nu i Enoshima, Japan – det vill säga på samma vatten som...

Rolex Swan Cup 2018 (video)

I veckan seglas den 20e upplagan av Rolex Swan Cup. Racen seglas i Maddalena skärgå...

Kättingtrassel från helvetet (video)

Rubriken säger väl allt. Vi vill ändå varna känsliga tittare. Det...

TIPS: World on Water Sailing TV (vi...

World on Water är ett program som visar det senaste inom segling globalt. Avsnittet ne...

18ft Skiff Europeans Mark Foy Troph...

I somras seglades EM (och Mark Foy Trophy) för International 18ft Skiffs på...x