NÄSTA

VECKANS REGELSITUATION

April 16, 2018 @ 17:08:36   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget.

 

Jag tar och följer upp de fyra mest grundläggande reglerna om rätt till väg med två också mycket viktiga regler, som begränsar en båt med rätt till väg. Vi börjar med regel 15, när en båt får rätt till väg. När en båt får rätt till väg, ska den till en början ge plats till den andra båten att hålla undan.

 

 

I bilden har jag lagt in två situationer. Gul ska hålla undan i början, men stagvänder respektive etablerar överlapp och får därmed rätt till väg (regel 10 respektive regel 11). Från och med då måste Blå omedelbart börja hålla undan, men ska kunna och hinna göra det på ett sjömansmässigt sätt. Det innebär att Blå måste agera snabbt och skickligt, men ska inte behöva riskera båtens eller besättningens säkerhet.

 

Skulle det vara väldigt tätt mellan båtarna från det ögonblick den ena båten får rätt till väg, så kan båten med rätt till väg "hjälpa till" att hålla undan. Båten som fick rätt till väg kan t.ex. välja att falla av eller lova något så att det blir mer plats för den andra båten att hålla undan. Det är en helt ok manöver för att uppfylla kraven i regel 15.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Hannes Westberg och Albin Boman imp...

Den senaste veckan har EM i 49er, 49er FX och Nacra 17 seglats i Gdynia Polen.Tuffa dagar med mycket väntan och lite vind spetsat med flera läskiga fronter summerar dagarna bra....

4 Ocean - Organisation skapad av tv...

De här två surfarkompisarna var trötta på all plast i havet, det verk...

Go Team Sweden på OK Jolle VM

Just nu seglas OK Jolle VM i Warnemünde och Fredrik Lööf seglar riktigt stab...

Hur kan man ha råd att segla jorden...

Hur kan det vara möjligt att segla jorden runt och släppa några videor i ve...

Sjösättning av Swan 78 (video)

Swan 78 Harmoni sjösattes vid Swans båtvarv i Finland i maj och vi tar en nä...x