NÄSTA

Maxi-trimaranen Banque Populaire kapsejsade utanför Marockos kust

April 16, 2018 @ 09:34:29   Foto Easy Ride / BPCE


1 AV 1

Maxi-trimaranen Banque Populaire IX kapsejsade i lördags utanför Marockos kust. Besättningen plockades upp av den Marockanska flottans helikopter och båten bogseras nu till Casablanca.

 

Banque Populaire är en Ultim-klass trimaran som är 32 meter lång, 23 meter bred och har en 38 meter hög mast. Hon kapsejsade i 9-10 m/s.

 

Vendee Globe vinnaren och skepparen Armel Le Cléac’h, Pierre Emmanuel Hérissé och en kameraman togs via helikopter till Casablanca där det franska konsulatet har hjälpt dem.

 

Fem personer från laget som inte var ombord under olyckan anlände till den uppvända båten i söndags. Efter flera timmars återhämtande av trasig utrustning började bogseringen till Casablanca. De lyckades plocka upp en del av masten som gick av i samband med kapsejsningen.

 

Bogseringen kommer att ta tid. Även om vindförhållandena fortfarande är relativt bra så måste de ta det försiktigt för att inte förstöra fler delar av trimaranen.

 

Skeppare Armel Le Cléac’h förklarar vad som hände: ”Vi startade i tisdags i Lorient och seglade ner längs med den portugisiska kusten. Som en del i träningen satte vi ut en punkt nordväst om Kanarieöarna för att runda. Sedan skulle vi segla till Cadiz för att hämta upp besättningen för resten av träningen.”

 

”Det blåste 9-10 m/s när vi kapsejsade och sjön var krabb eftersom vinden hade blåst på ett tag på Portugals västkust.”

 

 

”På vägen ner till Kanarieöarna hade vi starka vindar upp emot 22 m/s. Vi hade ett rev i storseglet och en liten fock. Vinden skulle mojna och det var inga tecken på en storm. Pierre Emmanuel (teknisk direktör på Team Banque Populaire) och vår mediaman var inne i båten. Jag var i hytten och skulle precis ta en tupplur.”

 

”Vinden ökade helt plötsligt och jag släppte storseglet men det var för sent. Allt gick väldigt snabbt; båten tippade på sidan. Jag var uppochner i vattnet som hade flödat in i hytten. Jag såg till att alla var säkra och skickade ut ett nödanrop. ”

 

”Vi tog fram överlevnadsdräkter och två timmar senare kom det ett lastfartyg som vi pratade med. Det var natt så att vi kunde inte lämna båten direkt. Till slut kom en militärhelikopter från Marocko och plockade upp oss.”

 

”Nu ligger vårt fokus på att få i ordning båten till Route de Rhum i november.”


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x