NÄSTA

Nu får man bidrag för köp av elmotor till båten

April 13, 2018 @ 14:23:15   Foto BJÖRN LINDAHL / AFTONBLADET


1 AV 1

Bidrag till elcyklar och andra elfordon är populärt och hittills har över 15000 ansökningar lämnats in om att få 25 procent av köpet betalt. Nu ska premien också omfatta elmotorer till båtar och regeringen utökar därmed stödet från 350 till 395 miljoner kr i år.

 

- Elcykelpremien har visat att den här sortens stöd kan få människor att tänka till kring sina inköp. Nu vill vi stödja en övergång till rena elmotorer för fritidsbåtar. Det kan bli väldigt stora miljövinster, inte minst för vattenmiljön men också för klimatet, säger Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

 

En del segelbåtsägare har varit kritiska eftersom stödet får en nedre effektgräns, för att det bara ska omfatta motorer som minst ”kan ersätta en förbränningsmotor på fem hästkrafter”, enligt pressmeddelandet. Därmed utesluts många så kallade trollingmotorer och mindre elmotorer för ekor och segelbåtar.

 

Peter Warghed äger en båtbutik i Halmstad och säger till SVT att han är positiv. 

- Trots att miljöeffekterna är slående så väljer många trots det en bensinmotor eftersom den i regel är starkare. Men det försvinner mycket bränsle från en gammal tvåtaktsmotor som går ut i vattnet. Femhundra sådana i en sjö och du förstår konsekvenserna. Jag har haft kunder som velat köpa el-motor och sagt att det förbjudits vanliga bensinmotorer i deras insjö. Det är ju ytterligare ett steg för markägarna att ta ställning till, säger han.

 

Stödet kommer att gälla retroaktivt från den 12 april när det klubbas.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck utgivet av svenska segel- och motorbåtsklubbar mellan 1843 och 1970. Ja, med på listan fi...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...

Gennakeraction.

Gammal är äldst - Johnie Berntsson ...

Göteborg visade sin bästa sida, med hårda vindar och en och annan regnskur,...x