NÄSTA

Kan man lura sig till märkesplats?

April 06, 2018 @ 12:00:54   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. Veckans situation handlar om regel 18, dvs. märkesplats.

 

På en regelföreläsning jag hade i dagarna fick jag en fråga om en båt inför en märkesrundning kan "lura" till sig en märkesplats genom en listig manöver. Se bild. Det enkla svaret är nej, så fungerar inte regel 18.

 

 

Båtarna har överlapp när de närmar sig zonen, men strax innan första båt går in i zonen, lovar Gul. Blå går in i zonen först och är då klar akter om Gul. Gul är i det läget således klar för om och frågeställaren undrade om det då innebär att 18.2b andra meningen gäller, d.v.s. att båten klar för om (Gul) har rätt till märkesplats (när den senare kommer in mot märket).

 

Första meningen i 18.2b säger visserligen att en innerbåt har rätt till märkesplats när det är överlapp, oavsett vilken båt som går in i zonen först. Men andra meningen i 18.2b säger att en båt som är klar för om ska vara först in i zonen, för att den ska få märkesplats.

 

I det här fallet gäller därför inte 18.2b alls, utan det blir 18.2a som gäller, vilket innebär att när båtarna överlappar varandra (läge 5 och 6) ska ytterbåten (Gul) ge innerbåten (Blå) märkesplats. Så den listiga manövern gick vi inte på.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

The Sea Cleaner - Kan lagra 250 ton...

Som vi skrev om förra veckan är det otroligt mycket plast i haven och det bara ökar vilket måste få ett stopp.   Forskning har publi...

Världens bästa DF65-seglare håller ...

John Tushingham, konstruktör till världens snabbast växande radiostyrda sege...

Uppdatering från Vestas 11th Hour R...

Fem båtar befinner sig i vaggorna i Itajaí, men Vestas 11th Hour Racing och Sc...

MAPFRE med söndrigt storsegel (VIDEO)

MAPFRE fick stanna vid Kap Horn för att deras storsegel gick av på mitten.

Nu får man bidrag för köp av elmoto...

Bidrag till elcyklar och andra elfordon är populärt och hittills har över 15...x