NÄSTA

En enorm spricka har öppnats upp i Afrika - kontinenten kommer att delas upp i två

April 04, 2018 @ 11:52:00   Foto google earth


1 AV 2

En massiv spricka dök upp i Kenya, som startade nya diskussioner om att Afrika kommer att brytas upp i två landmassor. Sprickan fortsätter att växa, och blir allt mer tydlig i och med allt regn som forsar ner i Kenya vilket förvärrar klyftan.

 

Den plötsliga sprickan är relaterad till en svag zon och kopplas ihop med uppbrytandet av den afrikanska kontinenten. Den ledande hypotesen är att den orsakas av en underliggande, extremt varm plym. Plymen gör att Afrika delas upp i två vid den östra delen av kontinenten. Lyckligtvis kommer processen att ta flera miljoner år i takt med att jordskorpan tunnas ut och havsvatten till slut letar sig in i klyftan. Just nu förstoras klyftan, som sträcker sig över 3000 km från Adenviken till Zimbabwe, med bara några millimeter per år.

 

 

Att en kontinent delar upp sig i två är ganska vanligt, historiskt sett. Till exempel ledde det till öppningen av Atlanten. Notera hur Afrika och Sydamerika skulle passa in perfekt med varandra. Forskare har länge vetat om delningen av Afrika men den underliggande orsaken har varit svår att ta reda på. Nu pekar bevis, som sagt, på att det beror på en varm plym som kommer upp vid Afrikas östkust som bränner hål i jordskorpan.

 

Bild: DBoyd13/Creative Commons

 

Källa: Forbes.com


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Maxi-trimaranen Banque Populaire ka...

Maxi-trimaranen Banque Populaire IX kapsejsade i lördags utanför Marockos kust. Besättningen plockades upp av den Marockanska flottans helikopter och båten bogseras nu ti...

Mälarvarvet blir Jungfrusundsregattan!

Ekerö Båtklubb och Jungfrusunds Skärgårdsstad ingår ett nytt 5-...

Livet som vindsurfinglegend med Rob...

I den senaste upplagan av CNN Mainsail åker Shirley Robertson till Maui, Hawaii för...

Ràn7 är sjösatt!

Förra veckan blev Niklas Zennströms nya Fast40 färdigbyggd efter en lå...

Veckans 5 mest lästa: Största vågen...

Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse fö...x