NÄSTA

En enorm spricka har öppnats upp i Afrika - kontinenten kommer att delas upp i två

April 04, 2018 @ 11:52:00   Foto google earth


1 AV 2

En massiv spricka dök upp i Kenya, som startade nya diskussioner om att Afrika kommer att brytas upp i två landmassor. Sprickan fortsätter att växa, och blir allt mer tydlig i och med allt regn som forsar ner i Kenya vilket förvärrar klyftan.

 

Den plötsliga sprickan är relaterad till en svag zon och kopplas ihop med uppbrytandet av den afrikanska kontinenten. Den ledande hypotesen är att den orsakas av en underliggande, extremt varm plym. Plymen gör att Afrika delas upp i två vid den östra delen av kontinenten. Lyckligtvis kommer processen att ta flera miljoner år i takt med att jordskorpan tunnas ut och havsvatten till slut letar sig in i klyftan. Just nu förstoras klyftan, som sträcker sig över 3000 km från Adenviken till Zimbabwe, med bara några millimeter per år.

 

 

Att en kontinent delar upp sig i två är ganska vanligt, historiskt sett. Till exempel ledde det till öppningen av Atlanten. Notera hur Afrika och Sydamerika skulle passa in perfekt med varandra. Forskare har länge vetat om delningen av Afrika men den underliggande orsaken har varit svår att ta reda på. Nu pekar bevis, som sagt, på att det beror på en varm plym som kommer upp vid Afrikas östkust som bränner hål i jordskorpan.

 

Bild: DBoyd13/Creative Commons

 

Källa: Forbes.com


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Havets kollaps

Oavsett vad vi tror så är varje människa i världen beroende av havet för att överleva. Men vår förbränning av fossilt bränsle förstö...

Video: Yrvind förklarar sin situation

Sven Yrvind avbröt förra veckan sin seglats för att bygga en ny båt. Exle...

Svenskar på Turkiets största sommar...

Christian Harding och Eddie Klements är på plats i Istanbul för att segla N...

Till salu: Racingmaskinen "MOMO"

IRC jv72:n "MOMO" är en av de mest framgångsrika racingbåtarna som har byg...

Detta klipp från Volvo Ocean Race f...

Volvo Ocean Race 2017/18 kommer många av oss minnas för evigt. Det innehöll fa...x