NÄSTA

SE FLER VACKRA DETALJER FRÅN PRINCESSANS INRE

Mars 31, 2018 @ 18:49:14   Foto ULRIKA VICTORIASDOTTER


1 AV 7

Tidigare har vi berättat om den fantastiska tolvan Princess Svanevit och visat några prov på den unika inredningen. Nu har vi fler bilder på Ewald Dahlskogs utsmyckningar och dessutom lite kul detaljer som akterspegeln från Barranquilla som båten hette under sin tid i England. Ulrika Victoriasdotter har tagit bilderna.

 

Båten ritades av Gustaf Estlander och byggdes på Plyms varv i Saltsjöbaden inför KSSS hundraårsjubileum. Princess Svanevit återbördades i höstas till Sverige efter mer än 50 år i brittisk ägo. Den magnifika tolvan, 12mR, renoveras nu under ledning av Bobby Cyrus och Andreas Millde hos Stockholms Båtsnickeri. Princessan ägs av ett aktiebolag som söker ytterligare delägare.

 

Båten har fantastisk intarsia, dvs motiv med inlägg av olikfärgade träslag. Det finns sådana också i andra båtar från den tiden men inte på långt när så rikligt som i Princess Svanevit. De detaljrika motiven är välkända fyrtorn, Erik Åkerlunds andra båtar och sagomotiv i art deco. Nästan alla är bevarade. Upphovsmannen heter Ewald Dahlskog och är kanske mest känd för utsmyckningarna på NK och i ovala rummet i Carnegies (tidigare Swedish Match) huvudkontor.

 

 

OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

The Sea Cleaner - Kan lagra 250 ton...

Som vi skrev om förra veckan är det otroligt mycket plast i haven och det bara ökar vilket måste få ett stopp.   Forskning har publi...

Nu får man bidrag för köp av elmoto...

Bidrag till elcyklar och andra elfordon är populärt och hittills har över 15...

Team Gross/Klinga: Vägen mot OS avs...

Julia Gross och Hanna Klinga har ett samarbete ett sammarbete med Solid Sport. Tillsammans ...

Ögonblicken då havet visade sin hän...

Havet är hänsynslöst. Detta klipp får en att komma ihåg att vi &aum...

Volvo Ocean Race Leg 7 (video)

Under leg 7 i Volvo Ocean Race var det mycket som hände och det var svårt att h&...x