NÄSTA

SVANEHVIT EN AV DE VACKRASTE ÄLDRE SVENSKA YACHTERNA SEGLAR I SEARCH CLASSIC YACHT CHALLENGE I MARIEFRED

Mars 31, 2018 @ 17:46:15   Foto KJELL ELDERED


1 AV 1

Svanehvit är nog en av de vackraste äldre klassiker som finns kvar i Sverige. Hon byggdes av Albert Andersson redan 1904 och tillhör de båtar som laddar för världsrekord i Hundraåringarnas Regatta i Mariefred 25-28 juli. Nu är 25 hundraåringar föranmälda och det ger gott hopp om världsrekordet. St Tropez hade 16 hundraåringar förra året, men bara 11 fullföljde.


Förutom världsrekordförsöket är Hundraåringarnas i Mariefred årets event i Search Classic Yacht Challenge. Den snabbaste 100-åringen över linjen (line honors) belönas med vandringspriset. Tidigare har snabbaste folkbåtslaget och snabbaste SK95 i match race belönats. 

 

Svanehvit byggdes som långfärdkutter och hon har alltid varit yawlriggad. Ursprungligen med gaffel på båda masterna. Beställare var Löjtnant Carl Silfverling i Oskarshamn som gav jakten namnet Svanehvit. Hon har även burit andra namn under olika perioder bl. a. ägde en grosshandlare A. R. Bildt henne på 10-talet och döpte om henne till Blanceflor. Namnet lver kvar i släkten Bildt, Carl Bildt har en dotter med det namnet.

 

Svanehvit är byggd innan Skärgårdskryssarregeln men lär ha varit inmätt som SK 75 när regeln var ung. Större delen av Svanehvits historia är dock okänd. Alla tips om hennes historia mottages gärna av kjell@eldered.se.

 

Nuvarande ägare har haft Svanehvit sen 1993. Efter det har omfattande renoverings och kompletteringsarbete utförts. En helt ny mahognyinredning i klassisk stil, ny sittbrunn, ny motorinstallation och mycket mer därtill.

 

Lagom till Svanehvits hundraårsjubileum 2004 förärades hon med en helt ny mahognyruff med sittbrunnssarg, (Källarenoverat däck med ny brädgång, ny akterlucka. Detta har bland annat medfört att båten är helt tät under däck från regn och överspolande sjö).

 

Alla beslag byts successivt ut mot snyggare och/eller bättre för att bättre passa båten. Har även gjort nya kullagrade träblock till allt löpande tåg. Allt görs av ägaren. Sakta men säkert blir Svanehvit bättre och bättre. Källa: Sail Yacht Society.

 

TEXT OLLE APPELBERG (DELVIS) 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Världscupen DAG 1, pressrelease och...

Pressrelease från Svenska Seglarförbundet:   Världscupen arrangeras just nu i Enoshima, Japan – det vill säga på samma vatten som...

Rolex Swan Cup 2018 (video)

I veckan seglas den 20e upplagan av Rolex Swan Cup. Racen seglas i Maddalena skärgå...

Kättingtrassel från helvetet (video)

Rubriken säger väl allt. Vi vill ändå varna känsliga tittare. Det...

TIPS: World on Water Sailing TV (vi...

World on Water är ett program som visar det senaste inom segling globalt. Avsnittet ne...

18ft Skiff Europeans Mark Foy Troph...

I somras seglades EM (och Mark Foy Trophy) för International 18ft Skiffs på...x