NÄSTA

Världens konstigaste fartyg? RP Flip kan stå upp vertikalt mitt ute på havet

Mars 29, 2018 @ 11:42:43   Foto gcaptain


1 AV 1

Ett fartyg som står upp vertikalt mitt på havet? Lugn, det är faktiskt inte en dramatisk olycka. Det handlar om ett forskningsfartyg som utvecklats och byggts av den amerikanska flottan.

 

Fartyget kallas för RP Flip och är 355 fot långt. Idén kom från ’Scripps Institution of Oceanography’. Projektet var färdigt 1962 men det vi ser idag är en uppdatering från 1995.

 

Som du kan se på bilderna och i videon nedan är Flip unik på så sätt att hon kan stå upp vertikalt mitt på havet. Manövern att gå från horisontellt till vertikalt läge tar omkring 28 minuter.

 

 

RP Flip används av den amerikanska flottan för att studera våglängd, vattentemperatur, densitet och annan meteorologisk data. För att inte påverka instrumenten ombord har Flip inga motorer eller propellrar. Det betyder att hon måste bogseras från en plats till en annan.

 

Varje rum på Flip har två dörrar: en som används när man transporteras, och en som används i vertikalt läge. Våningssängar, toaletter och spisar byggs så att de kan rotera med båten och användas i alla positioner.

 

Uppdragen utförs oftast utanför USAs västkust. Så om du någonsin är där kan du hålla ögonen öppna för ett onekligen speciellt fartyg.

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Sitter jolletakterna i tro (video)?

Martine Grael, Annalise Murphy, Jena Mai Hansen, Tamara Echegoyen, Nina Curtis och Marie Riou har precis avslutat sitt första Volvo Ocean Race.   Innan havskapps...

Låt oss presentera långseglarfamilj...

Youtubekanalen Sailing Catalpa drivs av en långseglande familj på fyra; Lee, Sa...

Suns Out Guns Out (video)!

Låt oss presentera Shaun och Julia som lämnat nio till fem för att ta sig f...

Startfältet till Lysekil Women’s Ma...

Trine Palludan ersätts av Henriette Koch som skeppare för Team Kattnakken i Lysek...

Video: Bakom kulisserna i Spindrift...

Få en unik inblick i Yann, Christophe, Francois, Matthieu, Coco, Marc, Edouard and Ch...x