NÄSTA

GANDUL BYGGDES 1895 FÖR ATT VINNA - MED ENORMT ÖVERHÄNG I STÄV OCH AKTER

Mars 23, 2018 @ 13:52:30   Foto JORMA RAUTAPÄÄ


1 AV 2

Gandul är med sitt byggår 1895 en av den svenska klassikerflottans äldsta båtar. Båten fyller alltså 123 år i år. Gandul ritades av Axel Nygren, samma konstruktör som gav Alca och Galatea (nu i Karibien) sina vackra linjer. Gandul byggdes för kappsegling under kubregeln, en av många dåtida kappseglingsregler som straffade vattenlinjelängd. Därav de enorma överhängen i stäv och akter. Förebilden var Herreshoffs Gloriana.

 

Gandul byggdes av August Plym. Båten har renoverats grundligt, tusentals timmar och ännu fler kronor har det tagit ägaren Claes Berglund att återställa båten i prima skick. En omfattande skrovrenovering har nyligen genomförts, alla spant har bytts, sittbrunn och överbyggnad återställts till ursprungslayout med separat rorsmansbrunn. Bordläggningen är till 90 procent original tack vare mäster Plyms kunskap och val av virke.

 

Gandul kräver en hel del vind tillhör och är inte klassikerflottans flitigaste kappseglare, men här syns båten med skeppare, familj, och hund vid seglingarna utanför Trosa 2011. Snart är det dags igen, Gandul kommer att vara med i Hundraåringarnas Regatta i Mariefred den 25-28 juli. Förutom de 24 hundraåringar och äldre som redan bestämt sig för att delta i världsrekordförsöket att samla så många hundraåringar som möjligt, så välkomnas även yngre klassiska båtar. De tävlar med hundraåringarna både om regattans stora pris och om ungdomsbucklan (60-99 år) och knattepokalen (under 60 år). Du hittar mer information hos Mariefreds Båtklubb och mer om Gandul här.

 

TEXT OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Världscupen DAG 1, pressrelease och...

Pressrelease från Svenska Seglarförbundet:   Världscupen arrangeras just nu i Enoshima, Japan – det vill säga på samma vatten som...

Rolex Swan Cup 2018 (video)

I veckan seglas den 20e upplagan av Rolex Swan Cup. Racen seglas i Maddalena skärgå...

Kättingtrassel från helvetet (video)

Rubriken säger väl allt. Vi vill ändå varna känsliga tittare. Det...

TIPS: World on Water Sailing TV (vi...

World on Water är ett program som visar det senaste inom segling globalt. Avsnittet ne...

18ft Skiff Europeans Mark Foy Troph...

I somras seglades EM (och Mark Foy Trophy) för International 18ft Skiffs på...x