Historiskt beslut på Seglardagen

Press meddelande från SSF: Ett historiskt beslut om en ny demokratisk struktur inom Svenska Seglarförbundet (SSF) togs den 17 mars då förbundets årsmöte – Seglardagen – beslutade att även medlemsklubbar ska ha rösträtt på årsmötet.

- Vi vill helt enkelt inkludera fler av våra medlemmar i den demokratiska processen, säger SSF:s ordförande Anders Selling.

Tidigare har bara distrikt- och klassförbunden varit röstberättigade på Seglardagen. Från och med nu har även de klubbar som är medlemmar i SSF och har minst 300 medlemmar, rösträtt. Därmed får cirka 115 klubbar runt om i landet större möjlighet att påverka sin egen och seglingens framtid i Sverige.

Förändringen är ytterligare ett steg på vägen att göra svensk segling mer lättillgängligt, det vill säga en del av visionen ”Svensk Segling – Tillgänglig för alla”.

- När allt färre engagerar sig i föreningslivet och tid är vår största bristvara så ville vi hitta ett sätta att öka engagemanget från klubbarna ute i landet. Vi vill korta beslutsvägarna. Det måste bli enklare att engagera sig och att kunna påverka beslut som rör den egna verksamheten, säger Anders Selling.

På Seglardagen, i Stockholm i helgen, behövdes två tredjedelars majoritet för att förändringen skulle gå igenom. Men det blev närmaste en total enighet där endast en röst var emot och alla andra var för.

- Det här är verkligen ett bra beslut. Jag tror att klubbarna tidigare inte har sett hur de kan påverka förbundets arbete. Nu hoppas jag att klubbarna och Svenska Seglarförbundet kommer närmare varandra, dvs att det blir kortare kommunikationsvägar. Förhoppningsvis känner klubbarna att nu kan de vara med och påverka beslut och sin egen framtid, säger Emelie Lindström som är klubbstödsansvarig på SSF.

Top