NÄSTA

SKA SILVERTJUVEN FRÅN 1912 SLÅ TILL IGEN I HUNDRAÅRSREGATTAN UTANFÖR MARIEFRED?

Mars 18, 2018 @ 11:28:42   Foto X


1 AV 3

Den 25-28 juli blir det spektakulära kappseglingar utanför Mariefred i Mälaren. Mariefreds Båtklubb, SEARCH och fyra organisationer för klassiska båtar bjuder till regatta och uppmärksammar då speciellt hundraåriga och äldre båtar.

 

Gensvaret är fantastiskt. Redan nu har 23 hundraåringar förhandsanmält sig, däribland en rysk och en finländsk båt. Det bäddar för det världsrekord i kappseglande hundraåringar som arrangörerna siktar på.

 

-De spännande att de här båtarna ofta är lika snabba och ibland snabbare än dagens familjebåtar. En regatta för hundraåriga båtar blir en helt annan grej än veteranbilsrallyn där så här gamla fordon är långsamma och mest är en fröjd för ögat. Det kommer både att vara vackert att se och att gå undan, säger Gustaf Holgersson, som ingår i ledningen för Hundraåringarnas Regatta i Mariefred.

 

En av de snabbaste hundraåringarna är fenkölsracern X, som lät tala om sig redan vid OS 1912. De olympiska medaljerna stod på spel i R-klasserna men därutöver startade en rad andra klasser, bland dem 50 kvm kappseglare. Där hörde X hemma. Hon gjorde också stor lycka och skenade iväg likt en ångbåt. Ja, hon var så framgångsrik att hon kom att kallas Silvertjuven.

 

Numera ägs Silvertjuven av Sven Matton. Läs mer om båten på skumslev.se.

 

Förutom hundraåriga och äldre båtar är också yngre båtar välkomna till Mariefred. De som är mellan 60 och 99 år kappseglar om Juniorpriset och de som är under 60 tävlar om Knattepokalen. Alla båtar oavsett ålder har chansen att vinna regattans stora pris. Mer information hos mariefredbk.se Föranmälan görs till ahoy(at)sailtrust.org.

 

Evenemanget stöds också av Seglarförbundet, Strängnäs kommun, företagarföreningen i mariefred.nu och naturligtvis regattans nav, Mariefreds Marina som ligger mitt emot Gripsholm Slott.

 

TEXT OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Maxi-trimaranen Banque Populaire ka...

Maxi-trimaranen Banque Populaire IX kapsejsade i lördags utanför Marockos kust. Besättningen plockades upp av den Marockanska flottans helikopter och båten bogseras nu ti...

Mälarvarvet blir Jungfrusundsregattan!

Ekerö Båtklubb och Jungfrusunds Skärgårdsstad ingår ett nytt 5-...

Livet som vindsurfinglegend med Rob...

I den senaste upplagan av CNN Mainsail åker Shirley Robertson till Maui, Hawaii för...

Ràn7 är sjösatt!

Förra veckan blev Niklas Zennströms nya Fast40 färdigbyggd efter en lå...

Veckans 5 mest lästa: Största vågen...

Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse fö...x