NÄSTA

Veckans regelsituation med domare Claes Lundin

Mars 13, 2018 @ 15:29:01   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. I veckans situation diskuterar han hur 'märkesplats' fungerar runt en ö.

 

 

Som bekant gäller regel 18 om märkesplats vid rundning av "normala" märken. Det förekommer på vissa kappseglingar (distanskappseglingar) att ett märke kan vara en stor ö. Man kan ju undra hur regel 18 fungerar då, t.ex. varifrån man ska räkna zonen med sina tre skrovlängder?

 

En större ö, i alla fall en som är större än en liten kobbe och som är många båtlängder lång, räknas som att längsgående hinder. Vid ett märke som samtidigt är ett längsgående hinder, så gäller regel 19 om plats att passera ett hinder och inte regel 18.

 

Vid tillämpning av regel 19, så krävs inte att en överlapp är etablerad tre skrovlängder före märket, utan regel 19 anger helt enkelt att när båtarna har överlapp ska ytterbåten ge innerbåten plats mellan sig och hindret. Det finns alltså inget krav på att etablera överlapp vid ett viss avstånd, men om det är ett fortlöpande hinder så får en båt bara etablera överlapp på insidan om det finns plats att passera mellan ytterbåten och hindret.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck utgivet av svenska segel- och motorbåtsklubbar mellan 1843 och 1970. Ja, med på listan fi...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...

Gennakeraction.

Gammal är äldst - Johnie Berntsson ...

Göteborg visade sin bästa sida, med hårda vindar och en och annan regnskur,...x