NÄSTA

Veckans regelsituation med domare Claes Lundin

Mars 13, 2018 @ 15:29:01   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. I veckans situation diskuterar han hur 'märkesplats' fungerar runt en ö.

 

 

Som bekant gäller regel 18 om märkesplats vid rundning av "normala" märken. Det förekommer på vissa kappseglingar (distanskappseglingar) att ett märke kan vara en stor ö. Man kan ju undra hur regel 18 fungerar då, t.ex. varifrån man ska räkna zonen med sina tre skrovlängder?

 

En större ö, i alla fall en som är större än en liten kobbe och som är många båtlängder lång, räknas som att längsgående hinder. Vid ett märke som samtidigt är ett längsgående hinder, så gäller regel 19 om plats att passera ett hinder och inte regel 18.

 

Vid tillämpning av regel 19, så krävs inte att en överlapp är etablerad tre skrovlängder före märket, utan regel 19 anger helt enkelt att när båtarna har överlapp ska ytterbåten ge innerbåten plats mellan sig och hindret. Det finns alltså inget krav på att etablera överlapp vid ett viss avstånd, men om det är ett fortlöpande hinder så får en båt bara etablera överlapp på insidan om det finns plats att passera mellan ytterbåten och hindret.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x