NÄSTA

Veckans regelsituation med domare Claes Lundin

Mars 07, 2018 @ 10:30:00   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. I veckans situation diskuterar han vad som händer när två båtar med olika djupgående passerar en ö.

 

Här har vi en liten och en stor båt på väg att passera en ö. Gul har ett litet djupgående och bryr sig inte om 6 m-kurvan. Blå sticker drygt 3,5 m och har som princip att inte gå innanför 6 m-kurvan. Blå etablerar överlapp på Gul och går mycket nära i lovart om Gul för att om möjligt hålla sig utanför 6 m-kurvan. Det blir kontakt mellan båtarna när Gul tappar trycket i seglet och båten rätar upp sig. Vem har gjort fel?

 

 

Det är ingen tvekan om att regel 19.2b gäller och när Blå etablerar överlapp är Gul skyldig att lämna plats mellan sig och hindret. Men måste Gul veta hur djupt Blå sticker? Nej, jag tror inte det. Här kan ett anrop från Blå vara lämpligt, även om inte regel 19 kräver det.

 

Utan anrop från Blå, är det min uppfattning att Gul lämnar rimligt med plats, om djupförhållandena är kända för båtarna och de har bra positionering. Den plats Gul lämnar, måste Blå förhålla sig till. Det gör inte Blå, det blir kontakt och Blå bryter då mot regel 11. Hade Blå i stället stött i botten, så skulle jag inte anse att Gul lämnade tillräcklig plats. Det här är min krassa uppfattning just nu och jag är beredd att lyssna på andra argument från andra.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

HUNDRAÅRINGARNAS VÄRLDSREKORDFÖRSÖK...

Arrangörerna av Hundraåringarnas Regatta i Mariefred har just fått ett bidrag till att spela in en professionell video som har till syfte att lyfta fram klassikerna som helhe...

Team Annas glädje över beskedet om ...

Tidigare i veckan blev det klart att det kommer vara två klasser på Match Cup S...

10 saker du inte visste om ubåtar

Lite off topic från seglingen såklart. Men ubåtar är någonting...

Ett till amerikanskt America's Cup ...

Mike Buckley började planera för en amerikansk America’s Cup-utmaning f&oum...

Volvo Ocean Race-vinnare kommer til...

Den före detta Volvo Ocean Race vinnaren illbruck kommer att ansluta med de andra VO60...



x