NÄSTA

Dokumentär: Dominiqu Görlitz försöker bevisa att stenåldersmännen kunde korsa Atlanten från väst till öst

Februari 16, 2018 @ 15:04:41   Foto


1 AV 1

Den tyske biologen och arkeologen Dominiqu Görlitz hade en dröm - att bevisa att stenåldersmännen hade kunnat korsa Atlanten från Europa till Amerika och tillbaka. I en ”reed boat”, alltså en båt byggd på vasstrån.

 

I juli 2007 samlade Dominique ihop elva seglare från fyra länder till New York för att testa sin teori. Deras tio meter långa båt Abora III, en båt gjord av vasstrån i Bolivia. Designen är gjord efter Görltitz antaganden från förhistoriska stenskrifter från Europa och Nordamerika.

 

På 60-talet lyckades aventyraren Thor Heyerdahl korsa Atlanten från väst till öst, även fast experter sade att det var omöjligt att segla tillbaka mot vinden.

 

Men Görlitz stenskrifter visar att stenåldersmännen hade centerbord som gjorde att de kunde segla mot vinden. De navigerade på stjärnorna och använde Golfströmmen för att ta sig västerut.

 

Förhistoriska människor från Europa kan alltså ha kolonialiserat och handlat med amerikaner tusentals år före Columbus! Detta kan förklara varför tobaksblad som bara växte i Amerika hittades i mumier från Egypten.

 

Abora III har blivit testad i och borde vara redo för den 1500 sjömil långa resan över Atlanten. Resan startar lugnt med sol och stabil vind. Men sedan går saker och ting snett.

 

En efter en går centerborden av och besättningen får problem. Abora III som i början seglade på så fint börjar sjunka när vasstråna börjar absorbera vatten.

 

 

//Måns Holmberg


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM-silver till Max Salminen

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

KVARTSFINALERNA IGÅNG I LYSEKIL WOM...

Under torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna drog ig&arin...

Caprice Match Racing Team rapporter...

Kim Kling och hans Caprice Match Racing Team har klättrat på match racing-rankin...

LYSEKIL WOMEN’S MATCH BLIR OFFICIEL...

Internationella Seglarförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match t...x