NÄSTA

Dokumentär: Dominiqu Görlitz försöker bevisa att stenåldersmännen kunde korsa Atlanten från väst till öst

Februari 16, 2018 @ 15:04:41   Foto


1 AV 1

Den tyske biologen och arkeologen Dominiqu Görlitz hade en dröm - att bevisa att stenåldersmännen hade kunnat korsa Atlanten från Europa till Amerika och tillbaka. I en ”reed boat”, alltså en båt byggd på vasstrån.

 

I juli 2007 samlade Dominique ihop elva seglare från fyra länder till New York för att testa sin teori. Deras tio meter långa båt Abora III, en båt gjord av vasstrån i Bolivia. Designen är gjord efter Görltitz antaganden från förhistoriska stenskrifter från Europa och Nordamerika.

 

På 60-talet lyckades aventyraren Thor Heyerdahl korsa Atlanten från väst till öst, även fast experter sade att det var omöjligt att segla tillbaka mot vinden.

 

Men Görlitz stenskrifter visar att stenåldersmännen hade centerbord som gjorde att de kunde segla mot vinden. De navigerade på stjärnorna och använde Golfströmmen för att ta sig västerut.

 

Förhistoriska människor från Europa kan alltså ha kolonialiserat och handlat med amerikaner tusentals år före Columbus! Detta kan förklara varför tobaksblad som bara växte i Amerika hittades i mumier från Egypten.

 

Abora III har blivit testad i och borde vara redo för den 1500 sjömil långa resan över Atlanten. Resan startar lugnt med sol och stabil vind. Men sedan går saker och ting snett.

 

En efter en går centerborden av och besättningen får problem. Abora III som i början seglade på så fint börjar sjunka när vasstråna börjar absorbera vatten.

 

 

//Måns Holmberg


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x