NÄSTA

Hur avgör man överlapp? Domare Claes Lundin förklarar

Februari 16, 2018 @ 09:12:46   Foto claes lundin


1 AV 1

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. Denna vecka går han igenom hur man bedömer om det är överlapp mellan två båtar eller inte.

 

Överlapp när båtarna har nästan parallella kurser är inte svårt. När däremot båtarna har kraftigt skärande kurser kan det vara lite svårare.

 

 

På bilden finns tre situationer där det egentligen är överlapp mellan båtarna. Det här avgör man enklast genom att konstatera att ingen båt är klar akter om den andra båten, alltså överlapp. Observera dock att begreppet överlapp bara har betydelse om båtarna har samma halsar eller ska runda ett märke och regel 18 gäller.

 

Gul ska hålla undan för Blå (regel 10) eftersom de har olika halsar och även om de har överlapp så har det begreppet ingen funktion här.

 

Röd ska hålla undan för Grön (regel 11) eftersom de har överlapp och Röd finns på Gröns lovartsida.

 

Lila ska hålla undan för Ljusblå (regel 10) eftersom de har olika halsar och även om de har överlapp så har det begreppet ingen funktion här.

 

Text Claes Lundin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Salminen på pallplats i EM!

Max Salminen fortsätter sin klättring i resultatlistan på EM i Finnjolle. Han var 31:a efter första dagen och åtta efter andra. Men efter en stark onsdag, där ...

Seglingens stereotyper

Eftersom att det är torsdag bjuder vi på några så kallade "Throwback...

Båtar & grävmaskiner är ingen bra k...

Hur tänkte dom här? Personerna i klippet försöker lasta en grävmaskin...

Julius Hallström & SAP Extreme Sail...

Det var de trefaldiga vinnarna Alinghi som startade 2018 års säsong bäst ne...

"Det sista vi behöver göra är att s...

Varför säger David Katz så? Är han en miljö-sadist? Nej så ...x