NÄSTA

Renässans för träbåtar? Ingenjörer har hittat ett sätt att göra trä 10 gånger starkare!

Februari 08, 2018 @ 15:17:38   Foto University of Maryland


1 AV 1

Ett par ingenjörer vid University of Maryland har hittat ett sätt att göra trä mer än tio gånger starkare och hårdare än tidigare. Kan detta innebära en renässans för träbåtar?

 

"Det här nya sättet att behandla trä gör det 12 gånger starkare än naturligt trä och 10 gånger hårdare", säger Liangbing Hu. "Det här kan bli en konkurrent till stål eller till och med till titanlegeringar, det är såpass starkt och tåligt. Det kan också jämföras med kolfiber, men det är mycket billigare." Hu är docent i materialvetenskap och teknik och är medlem i Maryland Energy Innovation Institute.

 

"Det är både starkt och tufft, vilket är en kombination som vanligtvis inte finns i naturen", säger Teng Li, vice-gruppledare och docent i maskinteknik. Hans lag uppmätte det täta träets mekaniska egenskaper. "Det är lika starkt som stål, men sex gånger lättare. Det tar 10 gånger mer energi att bryta än naturligt trä. Det kan till och med böjas och gjutas i början av processen."

 

Teamet testade också det nya trämaterialet mot naturligt trä genom att skjuta kulliknande projektiler på dem. Projektilen blåste rakt igenom det naturliga träet. I det behandlade träet stannade projektilen en bit in.

 

"Mjuka skogar som tall eller balsa, som växer snabbt och är miljövänligare, kan ersätta långsammare men tätare skogar som teak i möbler eller byggnader", sa Hu.

 

”Denna upptäckt är perfekt för utformningen av lätta, högpresterande konstruktionsmaterial med enorm potential för ett brett användningsområde där hög hållfasthet, stor seghet och överlägset ballistiskt motstånd är önskvärda", säger Huajian Gao, professor vid Brown University som inte var inblandad i studien. "Det är speciellt spännande att notera att metoden är mångsidig för olika träslag och ganska lätt att genomföra."

 

"Denna typ av trä kan användas i bilar, flygplan, byggnader - vilken applikation som helst där stål används," sade Hu.

 

"Med tanke på överflödet av trä, liksom andra cellulosarika växter, inspirerar detta dokument till fantasi,” säger Zhigang Suo, professor i mekanik och material vid Harvard University, som inte heller var involverad i studien.

 

Källa techxplore.com


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

18ft Skiff Europeans Mark Foy Troph...

I somras seglades EM (och Mark Foy Trophy) för International 18ft Skiffs på vackra Gardasjön. Mästerskapet lockade lag från Danmark, UK, Ungern, Tyskland och k...

Initiativet TJEJER PÅ HAVET

Nedan följer information från arrangören b...

Små marginaler på VM i ClubSwan 50 ...

Just nu pågår VM i ClubSwan 50 (Rolex Swan Cup) i Porto Cervo och av det hä...

53 FOT FINN TILL SALU I NEWPORT FÖR 1250000$

53 FOT FINN TILL SALU I NEWPORT FÖR...

Sparkman & Stephens är inte bara ett erkänt designhus utan också b&arin...

Eskadern Viking Explorers seglar öv...

Den vänliga eskadern Viking Explorers samlar en grupp långseglare som hjälp...x