NÄSTA

GKSS STJÄRNBÅTSEKTION FICK GYS STIFTELSES STIPENDIUM FÖR ATT HA RÄDDAT STJÄRNBÅTARNA PÅ VÄSTKUSTEN

Februari 08, 2018 @ 13:13:34   Foto STJÄRNBÅTEN/FACEBOOK


1 AV 3

I måndags delades GYS Stiftelses stipendium ut på stora scenen på Båtmässan i Göteborg. För första gången gick stipendiet till en organisation och inte till en båt. Det var GKSS Stjärnbåtssektion som belönades.

 

Stjärnbåtssektionen fick stipendiet för sitt stora och hängivna arbete med att söka upp och renovera stjärnbåtar och har på så vis räddat stjärnbåten på västkusten. Stipendiet på 10000 kronor och ett diplom överlämnades inför en fullsatt salong! Stipendiet har delats ut varje år sedan 1990.

 

Stjärnbåten ritades 1913 av varvsförmannen Janne Jacobsson från Göteborg. Klassen tog fart under 1920-talet och var fram till mitten på 1960-talet den dominerande juniorbåten i Sverige.

 

Tiotusentals flickor och pojkar lärde sig segla, kappseglade eller skärgårdsseglade, i Stjärnbåtar. VM- och OS-mästare som Pelle Petterson, Peter Norlin, bröderna Sundelin, Pelle Gedda och flera andra var alla framgångsrika stjärnbåtsseglare.

 

Det har byggts 531 båtar i trä och två i plast. Ragnar Lindstedt från Uppsala har gjort formar till plastbåten. Tyvärr börjar leden tunnas ut och man räknar med att det i dag finns cirka 60 Stjärnbåtar kvar.

 

OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x