NÄSTA

GKSS STJÄRNBÅTSEKTION FICK GYS STIFTELSES STIPENDIUM FÖR ATT HA RÄDDAT STJÄRNBÅTARNA PÅ VÄSTKUSTEN

Februari 08, 2018 @ 13:13:34   Foto STJÄRNBÅTEN/FACEBOOK


1 AV 3

I måndags delades GYS Stiftelses stipendium ut på stora scenen på Båtmässan i Göteborg. För första gången gick stipendiet till en organisation och inte till en båt. Det var GKSS Stjärnbåtssektion som belönades.

 

Stjärnbåtssektionen fick stipendiet för sitt stora och hängivna arbete med att söka upp och renovera stjärnbåtar och har på så vis räddat stjärnbåten på västkusten. Stipendiet på 10000 kronor och ett diplom överlämnades inför en fullsatt salong! Stipendiet har delats ut varje år sedan 1990.

 

Stjärnbåten ritades 1913 av varvsförmannen Janne Jacobsson från Göteborg. Klassen tog fart under 1920-talet och var fram till mitten på 1960-talet den dominerande juniorbåten i Sverige.

 

Tiotusentals flickor och pojkar lärde sig segla, kappseglade eller skärgårdsseglade, i Stjärnbåtar. VM- och OS-mästare som Pelle Petterson, Peter Norlin, bröderna Sundelin, Pelle Gedda och flera andra var alla framgångsrika stjärnbåtsseglare.

 

Det har byggts 531 båtar i trä och två i plast. Ragnar Lindstedt från Uppsala har gjort formar till plastbåten. Tyvärr börjar leden tunnas ut och man räknar med att det i dag finns cirka 60 Stjärnbåtar kvar.

 

OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Salminen är på uppgång - Just nu tr...

Efter en tuff första dag på Finnjolle-EM för den regerande världsmästaren fick han ett uppsving på dag två. Salminen spikade det andra och sista racet ig...

Marstrandsbarnen lär sig segla på s...

Marstrand är känt för sina stora internationella kappseglingar, men här...

François Gabart – snabbast jorden r...

Första gången jag träffade François Gabart var i december 2013 d&ari...

Testar nytt foilingsystem på G4 - i...

I slutet av februari var det starka vindar och sibirisk kyla över hela Europa. Hundrat...

Filmtips: Uncharted Waters

Häng med det amerikanska seglingslandslaget när de lär sig vad som kräv...x