NÄSTA

GKSS STJÄRNBÅTSEKTION FICK GYS STIFTELSES STIPENDIUM FÖR ATT HA RÄDDAT STJÄRNBÅTARNA PÅ VÄSTKUSTEN

Februari 08, 2018 @ 13:13:34   Foto STJÄRNBÅTEN/FACEBOOK


1 AV 3

I måndags delades GYS Stiftelses stipendium ut på stora scenen på Båtmässan i Göteborg. För första gången gick stipendiet till en organisation och inte till en båt. Det var GKSS Stjärnbåtssektion som belönades.

 

Stjärnbåtssektionen fick stipendiet för sitt stora och hängivna arbete med att söka upp och renovera stjärnbåtar och har på så vis räddat stjärnbåten på västkusten. Stipendiet på 10000 kronor och ett diplom överlämnades inför en fullsatt salong! Stipendiet har delats ut varje år sedan 1990.

 

Stjärnbåten ritades 1913 av varvsförmannen Janne Jacobsson från Göteborg. Klassen tog fart under 1920-talet och var fram till mitten på 1960-talet den dominerande juniorbåten i Sverige.

 

Tiotusentals flickor och pojkar lärde sig segla, kappseglade eller skärgårdsseglade, i Stjärnbåtar. VM- och OS-mästare som Pelle Petterson, Peter Norlin, bröderna Sundelin, Pelle Gedda och flera andra var alla framgångsrika stjärnbåtsseglare.

 

Det har byggts 531 båtar i trä och två i plast. Ragnar Lindstedt från Uppsala har gjort formar till plastbåten. Tyvärr börjar leden tunnas ut och man räknar med att det i dag finns cirka 60 Stjärnbåtar kvar.

 

OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck utgivet av svenska segel- och motorbåtsklubbar mellan 1843 och 1970. Ja, med på listan fi...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...

Gennakeraction.

Gammal är äldst - Johnie Berntsson ...

Göteborg visade sin bästa sida, med hårda vindar och en och annan regnskur,...x