NÄSTA

Fokus på jämställdhet under Meetingspot 2018

Februari 02, 2018 @ 21:38:49   Foto Volvo Ocean Race


1 AV 2

Pressmeddelande från Meetingspot: Svensk segling vill göra sporten mer jämställd. Under Meetingspot 2018 diskuterades hur olika grenar kan skapa bättre förutsättningar för kvinnliga och manliga seglare.

 

Årets upplaga av seglingsseminariet Meetingspot tog upp stora internationella evenemang som Volvo Ocean Race, America’s Cup och OS. En röd tråd var förutsättningarna för kvinnliga och manliga seglare att lyckas.

 

– Segling är en sport där vi har möjligheten att var helt jämställda. I de yngre åldrarna är vi det men sedan händer något under ungdomsåren, säger Marie Björling Duell, Förbundsdirektör för Svenska Seglarförbundet och talare under Meetingspot.

 

volvo ocean race

 

– Jämställdhet är en väldigt viktig fråga för förbundet. Vi ger samma resurser till alla landslagsseglare och i Allsvenskan säger reglerna att det måste vara mixlag. Det ger effekt på klubbnivå och förbundet vill bygga en struktur där sporten är jämställd.

 

Det finns andra initiativ som tagits för att ge lika villkor. En regeländring i Volvo Ocean Race har gjort att alla lag i den pågående upplagan har valt att segla med kvinnor och män ombord. Även i OS seglas klasser med mixbesättningar. Lysekil Women’s Match har lockat stor publik och elitlag inom matchracing sedan 2004.

 

– Att den bästa internationella regattan för kvinnor finns i Sverige har skapat kommersiella samarbeten som gör det möjligt för oss att fortsätta segla, säger matchracingsseglaren Anna Östling.

 

– Men vi står ungefär på samma plats som för tio år sedan. Jämfört med herrarna som seglar matchracing har de många fler vägar att gå för att kunna leva på sporten.

 

– Intresset för kvinnor i sporten är jättestort, det finns bra arenor och evenemang. Segling för tjejer är en aktie som just nu är billig att hoppa på och framtiden är ljus.

 

Meetingspot gav ett smakprov på den kommande seglingssäsongen och under sommaren finns det gott om höjdpunkter på västkusten. Volvo Ocean Race kommer tillbaks till Göteborg med ett hamnstopp 14-21 juni. På Marstrand avgörs RC44 Sweden Cup 27 juni -1 juli samt GKSS Match Cup Sweden 4-8 juli och Lysekils Women’s Match seglas 6-11 augusti.

 

Dessutom satsar svenska landslagsseglare mot OS i Tokyo 2020. Och efter förra sommarens publiksuccé med America’s Cup på Bermuda spekuleras det också flitigt kring vilka lag som kommer att delta i nästa upplaga av tävlingen i Auckland 2021.

 

Meetingspot är Sveriges ledande seminarium om kappsegling och arrangeras av Brandspot. Seminariet har arrangerats på Svenska Mässan varje år sedan 2006 i samband med starten av Båtmässan i Göteborg. I publiken för årets upplaga av Meetingspot fanns över 550 seglingsfantaster.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Salminen på pallplats i EM!

Max Salminen fortsätter sin klättring i resultatlistan på EM i Finnjolle. Han var 31:a efter första dagen och åtta efter andra. Men efter en stark onsdag, där ...

Seglingens stereotyper

Eftersom att det är torsdag bjuder vi på några så kallade "Throwback...

Båtar & grävmaskiner är ingen bra k...

Hur tänkte dom här? Personerna i klippet försöker lasta en grävmaskin...

Julius Hallström & SAP Extreme Sail...

Det var de trefaldiga vinnarna Alinghi som startade 2018 års säsong bäst ne...

"Det sista vi behöver göra är att s...

Varför säger David Katz så? Är han en miljö-sadist? Nej så ...x