NÄSTA

Yann Guichard efter mastbrottet: "Det var vår sista chans"

Januari 16, 2018 @ 09:56:56   Foto spindrift racing


1 AV 4

Den 131 fot långa katamaranen Spindrift 2 var påväg till startlinjen (utanför Quessant) för ett andra försök att ta hem Jules Verne Trophy. Då bröts hennes mast ca kl 16.15 igår eftermiddag söder om Saint-Mathieu i 30 knops västlig vind och tuffa vågor.

 

Spindrift 2 var redo att göra ett nytt försök runt jorden och hade en bra väderlucka efter att ha varit på stand-by i Brest, Bretagne i två månader.

 

 

”Allting gick väldigt fort! På ett par sekunder var masten nere. Vi har väntat i två månader på detta nya försök på Jules Verne Trophy, denna lucka var vår sista chans. Det är en stor besvikelse för hela laget, både på havet och på land, alla var redo. Vi har spenderat mycket tid att optimera båten och så kollapsar allting på ett ögonblick,” sade Yann Guichard.

 

”Vi var påväg till startlinjen, det var relativt starka vindar på 30 knop och tre meter vågor. Precis innan vi skulle slå till Pointe Saint-Mathieu bröts masten, av någon anledning. Det viktigaste är att ingen skadades ombord. Tyvärr var vi tvungna att slänga i masten i havet. Vi ville inte ta några onödiga risker för besättningen för att vi var väldigt nära klipporna vid Toulinguet. Imorgon ska vädret lugna sig och vi ska försöka plocka upp masten så snart som möjligt. Nu ska vi försöka förstå vad som har gått fel,” konstaterade han.

 

Spindrift 2 var nära klipporna vid Toulinguet.

 

Somliga kanske känner igen Yann Guichard och Spindrift Racing från Marstrand där de har varit med i Match Cup Sweden de två senaste åren. 

 

JULES VERNE TROPY

Ett pris för den snabbaste världsomseglingen i vilken typ av båt som helst utan restriktionen, så länge man har registrerat sig och betalat anmälningsavgift. Priset delades först till den båt som klarade att segla runt jorden på 80 dagar. Namnet kommer från Jules Vernes novel "Jorden Runt på 80 Dagar". Nuvarande rekordhållare är IDEC Sport med skeppare Francis Joyon som 2017 gjorde det på 40 dagar 23 timmar 30 minuter och 30 sekunder.

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x