NÄSTA

Nya Nacra 17 flyger fram - Emil och Cecilia berättar om svårigheterna

Januari 13, 2018 @ 21:35:45   Foto forward sailing 


1 AV 1

En stor snackis är den nya Nacran som nu istället foilar och ska göra entré på OS i Tokyo 2020. Det är enkelt att göra en cool video kring båten för vi kan nog alla hålla med om att en flygande båt upplevs cool. 

 

Det är däremot inte så lätt att segla båten som de här seglarna får det att se ut. Vi har pratat med Emil Järudd och Cecilia Jonsson som precis börjat segla tillsammans. 

 

"Det är som att tämja en tjur" - Emil Järudd 

 

Emil är rorsman och styr båten medan Cecilia bestämmer höjden på flygningen och sköter balansen. En av de svåraste utmaningarna är att bestämma höjden på flygningen. Inställningen på foilsen som sen blir höjden  regleras i båten av Cecilia och blir beroende på hur mycket det blåser och vågorna. Om man flyger för högt i vissa vågor åker man ur och kraschar så det är oerhört viktigt att hitta rätt inställning som dock ändras hela tiden. 

 

Än så länge seglas Nacran hyffsat lika på kryss sen tidigare med ett skrov i vattnet. Kryssvinklarna blir otroligt stora om båda skroven ska flyga även på kryss så det är nånting som seglarna experimenterar med. Vi såg senast på EM i somras när Nacra klassen hade gennaker på kryss. Så alla seglare testar minst sagt runt och försöker lära sig hur båten fungerar och vad som är snabbast i olika förhållanden. 

 

Emil och Cecilia är nu i Vilamoura, södra Portugal, där de vintertränar och seglar från att solen går upp till att den går ner igen.

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

HUNDRAÅRINGARNAS VÄRLDSREKORDFÖRSÖK...

Arrangörerna av Hundraåringarnas Regatta i Mariefred har just fått ett bidrag till att spela in en professionell video som har till syfte att lyfta fram klassikerna som helhe...

Team Annas glädje över beskedet om ...

Tidigare i veckan blev det klart att det kommer vara två klasser på Match Cup S...

10 saker du inte visste om ubåtar

Lite off topic från seglingen såklart. Men ubåtar är någonting...

Ett till amerikanskt America's Cup ...

Mike Buckley började planera för en amerikansk America’s Cup-utmaning f&oum...

Volvo Ocean Race-vinnare kommer til...

Den före detta Volvo Ocean Race vinnaren illbruck kommer att ansluta med de andra VO60...x