NÄSTA

Nya Nacra 17 flyger fram - Emil och Cecilia berättar om svårigheterna

Januari 13, 2018 @ 21:35:45   Foto forward sailing 


1 AV 1

En stor snackis är den nya Nacran som nu istället foilar och ska göra entré på OS i Tokyo 2020. Det är enkelt att göra en cool video kring båten för vi kan nog alla hålla med om att en flygande båt upplevs cool. 

 

Det är däremot inte så lätt att segla båten som de här seglarna får det att se ut. Vi har pratat med Emil Järudd och Cecilia Jonsson som precis börjat segla tillsammans. 

 

"Det är som att tämja en tjur" - Emil Järudd 

 

Emil är rorsman och styr båten medan Cecilia bestämmer höjden på flygningen och sköter balansen. En av de svåraste utmaningarna är att bestämma höjden på flygningen. Inställningen på foilsen som sen blir höjden  regleras i båten av Cecilia och blir beroende på hur mycket det blåser och vågorna. Om man flyger för högt i vissa vågor åker man ur och kraschar så det är oerhört viktigt att hitta rätt inställning som dock ändras hela tiden. 

 

Än så länge seglas Nacran hyffsat lika på kryss sen tidigare med ett skrov i vattnet. Kryssvinklarna blir otroligt stora om båda skroven ska flyga även på kryss så det är nånting som seglarna experimenterar med. Vi såg senast på EM i somras när Nacra klassen hade gennaker på kryss. Så alla seglare testar minst sagt runt och försöker lära sig hur båten fungerar och vad som är snabbast i olika förhållanden. 

 

Emil och Cecilia är nu i Vilamoura, södra Portugal, där de vintertränar och seglar från att solen går upp till att den går ner igen.

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Chockerande beslut inför Paralympic...

IPC-kriterierna är de kriterier som måste uppfyllas för att få lov att ha med en gren i Paralympics, kriterier som ”World Sailing” verkligen har gjort allt f...

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck u...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...x