NÄSTA

KSSS SANDHAMNSREGATTA BÄST I RADEN AV FINA KAPPSEGLINGAR FÖR KLASSIKER

December 31, 2017 @ 14:40:00   Foto MALCOLM HANES


1 AV 14

I vår kavalkad på temat ”Klassikernas bästa 2017” utnämner vi Sandhamnsregattan by Bluewater till bäst i Sverige. Evenemanget går på långa distansbanor i fantastiska seglingsvatten både utomskärs och på Kanholmsfjärden. Regattan var utmärkt väl organiserad, därtill med trevlig after sail och en underbar inramning framför hotellet i Sandhamn och på Lökholmen.

 

Sommarens upplaga drog 25 båtar och bland dem eliten av de SRS-seglande klassikerna. Segrade gjorde Mia Widstrands team på SK95 Marga med Janne Gustafssons Int5m Rödnäbba på andra plats och Anders Stenhols SK40 Rival som trea.

 

Det blev ett alltigenom lyckat evenemang. Det är verkligen glädjande att KSSS med Sandhamnsregattan Classic skapat ett stort årligt evenemang för seriös klassikersegling i Sverige.

 

Ett litet smolk i glädjebägaren var att det internationella inslaget blev mindre än föregående säsong. I somras var det bara den finska hajen Myrskylintu (Stormfågeln) med Petri Wilska vid rodret som korsade Ålands hav för att vara med. Petri åkte hem mycket nöjd med regattan och hans modell för deltagande kan locka fler mindre finländska båtar till kommande år. Petri hade satt båten på Sverigefärjan och trailat till Stavsnäs. Det kan vara ett exempel att ta efter också i andra riktningen, till Airistos regatta i Åbo och Champagneregattan i Helsingfors.

 

Det vore också roligt att i Sandhamn se fler Mälarbåtar, folkbåtar och skärgårdskryssare (SK15, A22, SK30, 40 och 55) i racen. Femmorna och M22 Colibri har ju redan visat att mindre båtar kan hävda sig mycket väl i de öppna vattnen kring Sandhamn.

 

Årets övriga fem klassikerrace i den av Sail Yacht Society, SYS, arrangerade Classic Yacht Cup Sweden höll också hög klass. Numera så seglar man med riktiga mätetal och inte som ibland förr om åren med decenniegamla LYS-tal från båtarnas ungdom eller rena fantasital som yxats till på bryggan. Men riktigt rätt blir det inte så länge SRS inte anpassas till klassiska båtar. Fråga dem som seglar äldre klassiker utan moderna racingsegel och lättmetallriggar eller känn på tyngden hos en spinnakerbom i massivt trä jämfört med en i kolfiber.

 

Peter Norlin Memorial Classic hölls för sjätte året i följd och har blivit ett litet väloljat maskineri. Vasahamnen är en utmärkt bas för SYS evenemang och miljön i hjärtat av Stockholm är oslagbar på alla sätt utom när det gäller seglingsförhållandena. De kappseglande störs av nyttotrafik som visar minimal hänsyn och ett begränsat vattenområde som är skvalpigt för mindre båtar.

 

GYS är att gratulera till beslutet att flytta tillbaka seglingarna om Scandal Beauty Trophy till Riddarfjärden.

 

 

TEXT OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Chockerande beslut inför Paralympic...

IPC-kriterierna är de kriterier som måste uppfyllas för att få lov att ha med en gren i Paralympics, kriterier som ”World Sailing” verkligen har gjort allt f...

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck u...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...x