NÄSTA

5 snabba med Cecilia Jansson som seglade Sydney Hobart

December 29, 2017 @ 18:22:39   Foto


1 AV 3

Cecilia Jansson

 

Ålder: 27

Jobb: Frilansare inom grafisk design och båtmeck

Bästa seglingsminne: Leverera Team Brunels VO65 till Lissabon från Sverige

Sämsta seglingsminne: I mitten av september i år. Under ett offshore race på 120 distans med en skrikig skeppare som inte lyssnade. Jag fick hjärnskakning efter ett felbeslut av honom.

Bor: Sydney

Från: Stenungsund

 

Du har gjort två Sydney Hobart i rad. Hur gjorde du för att komma med?

Jag åkte ner till Sydney i mitten på november 2016. Det var tufft, jag kände inte någon. Men jag hörde ett rykte i baren att det var en båt som sökte en person till Sydney Hobart. Sedan var Martin Strömberg nere och seglade med Maserati och jag fick kontakt med dem via honom, sedan dess har jag seglat och jobbat lite för Maserati och därför valde jag att stanna och utnyttja tiden jag hade kvar på mitt visum. I årets Sydney Hobart skulle jag egentligen segla med båten som jag fick hjärnskakning på i september men jag ville inte hoppa på den båten igen. Då var det en kille på Maserati som skulle segla på en Sydney 47 och de hade en plats över. Efter en dags provsegling fick jag platsen.

 

Sydney 47an "Wots Next"

 

Berätta om årets race.

I början gick allt bra, alla var glada, sedan började det blåsa upp och kom 25-30 knops vind med 2-3 meters vågor. Helt plötsligt, när vi kom upp på en våg, så hände något med rodret. Det lät ingenting men rodret blev väldigt trögt. Vi tog ner seglen och ägaren och vår erfarna navigatör (som gjort racet 26 gånger) tog beslutet att vi skulle vända tillbaka. De misstänkte att något var fel med kullagren i rodret och eftersom vi hade 300 distans till Hobart och 40 distans tillbaka så tog de det säkra före det osäkra.

 

Brukar du vara ensam kvinna ombord?

Vi brukar vara några kvinnor ombord. I årets Sydney Hobart var vi tre på min båt, och sex kvinnliga skeppare var med i racet totalt. Det är generellt sett bra mycket kvinnor med, förutom när man kollar på de största och coolaste båtarna, där är det mest män. Så att komma upp på den högsta nivån är nog svårare som kvinna.

 

Hur var stämningen på bryggan innan racet, märkte man av rivaliteten mellan de största båtarna?

På startlinjen är de bittra rivaler men på land är alla kompisar. Till exempel blev Wild Oats träffade av blixten en vecka innan start. Då fick de en massa hjälp av Black Jack för att hinna med att komma till start. Alla hoppar ju runt mellan båtar och känner varandra ganska väl.

 

Vad är det långsiktiga målet med seglingen?

Volvo Ocean Race är min största dröm.

 

Cecilia under transportseglingen från Göteborg till Lissabon med Team Brunels VO65. Foto: Bram Vanspengen


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Chockerande beslut inför Paralympic...

IPC-kriterierna är de kriterier som måste uppfyllas för att få lov att ha med en gren i Paralympics, kriterier som ”World Sailing” verkligen har gjort allt f...

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck u...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...x