NÄSTA

KLASSIKERNA I BÄSTA REGATTAN MÖTTE MEDELHAVETS VÄRSTA VÅGOR

December 29, 2017 @ 14:07:19   Foto Guido Cantini / Panerai


1 AV 12

Vartannat år hålls klassikerregattan Copa del Rey utanför Mahon på Menorca. Den är känd för sina ibland höga vågor och årets upplaga av Panerai Classic Yacht Challenge i Mahon motsvarade förväntningarna. Den extra kryddan med höga vågor, den vackra hamnen och den för Medelhavsområdet idylliska stan gör att vi skulle nominera Copa del Rey till 2017 års bästa Medelhavsregatta. En annan bra kandidat är som alltid italienska Argentario på den toscanska kusten. Det är en liten ort där regattan är stans stolthet som engagerar alla. I Cannes och Antibes försvinner regattorna i mängden av besökare och evenemang.

 

Lite förvånande togs placeringarna i toppen i Copa del Rey hem av gaffelriggade båtar.

När det sammanlagda resultatet i Panerai Classic Yacht Challenge publicerades efter Menorcaregattan visade det sig att de tre gaffelriggade båtarna Linnet, Chinook och Spartan tagit ledningen i cupen.

 

Det kan tyckas överraskande att båtarna med den äldsta riggtypen gick så bra i den höga sjön och tidvis hårda vindarna utanför Menorca, men det stämmer bra med de erfarenheterna som svenska gaffelseglare gjort i hög sjö. Gaffelriggar går bäst när det blåser hårt. Man får utdelning på en styvare båt som kan föra mer segel, mera "motor," och orka genom vågor.

 

Mahon är inte helt lätt att ta sig till om man söker i internationella sökmotorer, men i själva verket går det flyg nästan varje timme från Mallorca. Stan är också lite efter när det gäller hotell och taxi får man leta efter, men annars kan vi rekommendera ett besök. I årets upplaga av Copa del Rey deltog två båtar med svensk anknytning S&S yawlerna Circe, som byggdes i Saltsjöbaden och knep line honors i Fastnet 1951, och Enterprise, vars GKSS-besättning för tre år sedan vann Panerai Classic Yacht Challenge.

 

Här kan du läsa en av våra rapporter från sommarens Copa del Rey.

 

TEXT OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Salminen är på uppgång - Just nu tr...

Efter en tuff första dag på Finnjolle-EM för den regerande världsmästaren fick han ett uppsving på dag två. Salminen spikade det andra och sista racet ig...

Marstrandsbarnen lär sig segla på s...

Marstrand är känt för sina stora internationella kappseglingar, men här...

François Gabart – snabbast jorden r...

Första gången jag träffade François Gabart var i december 2013 d&ari...

Testar nytt foilingsystem på G4 - i...

I slutet av februari var det starka vindar och sibirisk kyla över hela Europa. Hundrat...

Filmtips: Uncharted Waters

Häng med det amerikanska seglingslandslaget när de lär sig vad som kräv...x