NÄSTA

KLASSIKERNA I BÄSTA REGATTAN MÖTTE MEDELHAVETS VÄRSTA VÅGOR

December 29, 2017 @ 14:07:19   Foto Guido Cantini / Panerai


1 AV 12

Vartannat år hålls klassikerregattan Copa del Rey utanför Mahon på Menorca. Den är känd för sina ibland höga vågor och årets upplaga av Panerai Classic Yacht Challenge i Mahon motsvarade förväntningarna. Den extra kryddan med höga vågor, den vackra hamnen och den för Medelhavsområdet idylliska stan gör att vi skulle nominera Copa del Rey till 2017 års bästa Medelhavsregatta. En annan bra kandidat är som alltid italienska Argentario på den toscanska kusten. Det är en liten ort där regattan är stans stolthet som engagerar alla. I Cannes och Antibes försvinner regattorna i mängden av besökare och evenemang.

 

Lite förvånande togs placeringarna i toppen i Copa del Rey hem av gaffelriggade båtar.

När det sammanlagda resultatet i Panerai Classic Yacht Challenge publicerades efter Menorcaregattan visade det sig att de tre gaffelriggade båtarna Linnet, Chinook och Spartan tagit ledningen i cupen.

 

Det kan tyckas överraskande att båtarna med den äldsta riggtypen gick så bra i den höga sjön och tidvis hårda vindarna utanför Menorca, men det stämmer bra med de erfarenheterna som svenska gaffelseglare gjort i hög sjö. Gaffelriggar går bäst när det blåser hårt. Man får utdelning på en styvare båt som kan föra mer segel, mera "motor," och orka genom vågor.

 

Mahon är inte helt lätt att ta sig till om man söker i internationella sökmotorer, men i själva verket går det flyg nästan varje timme från Mallorca. Stan är också lite efter när det gäller hotell och taxi får man leta efter, men annars kan vi rekommendera ett besök. I årets upplaga av Copa del Rey deltog två båtar med svensk anknytning S&S yawlerna Circe, som byggdes i Saltsjöbaden och knep line honors i Fastnet 1951, och Enterprise, vars GKSS-besättning för tre år sedan vann Panerai Classic Yacht Challenge.

 

Här kan du läsa en av våra rapporter från sommarens Copa del Rey.

 

TEXT OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM-silver till Max Salminen

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

KVARTSFINALERNA IGÅNG I LYSEKIL WOM...

Under torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna drog ig&arin...

Caprice Match Racing Team rapporter...

Kim Kling och hans Caprice Match Racing Team har klättrat på match racing-rankin...

LYSEKIL WOMEN’S MATCH BLIR OFFICIEL...

Internationella Seglarförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match t...x