NÄSTA

FÖLJ MED PÅ KONSTRUNDA PÅ TOLVAN PRINCESS SVANEVIT

December 25, 2017 @ 10:12:30   Foto STOCKHOLMS BÅTSNICKERI


1 AV 1

Följ med ombord på Sveriges mest berömda tolva, Princess Svanevit, som byggdes åt förläggaren Erik Åkerlund till KSSS 100-årsjubileum 1930. Båten har en välbevarad och unik inredning med mängder av intarsia med motiv i olika träslag. 


Båten ritades av Gustaf Estlander och byggdes på Plyms varv i Saltsjöbaden. Princess Svanevit återbördades i höstas till Sverige efter mer än 50 år i brittisk ägo. Den magnifika tolvan, 12mR, renoveras nu under ledning av Bobby Cyrus och Andreas Millde hos Stockholms Båtsnickeri. Den magnifika båten ägs av ett aktiebolag som söker ytterligare delägare.

 

Båten har fantastisk intarsia, dvs motiv med inlägg av olikfärgade träslag. Det finns sådana också i andra båtar från den tiden men inte på långt när så rikligt som i Princess Svanevit. De detaljrika motiven är välkända fyrtorn, Erik Åkerlunds andra båtar och sagomotiv i art deco. Nästan alla är bevarade. Upphovsmannen heter Ewald Dahlskog och är kanske mest känd för utsmyckningarna i ovala rummet i Carnegies (tidigare Swedish Match) huvudkontor.

 

Namnet Princess Svanevit kommer från en saga av August Strindberg som tonsattes av den finländske kompositören Jean Sibelius och uruppfördes i början av förra seklet.

 

 

TEXT:OLLE APPELBERG

 

Klicka dig vidare till Stockholms Båtsnickeris konstrunda på Princess Svanevit för en virtuell tundvandring: my.matterport.com/show/?m=TDBeJpBBkRk.

Använd pilarna på ditt tangentbord för att titta på inredningen ur olika vinklar.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x